Мінські переговори, покликані мирним шляхом урегулювати ситуацію на Донбасі, і те, що відбувається на бойовому сході України, — це дві паралельні реальності. Два тижні минуло в очікуванні відведення сил і засобів сторін у районі н. п. Золоте, Петровське й Станиці Луганської, передбаченого рамковою угодою, що її Тристороння контактна група підписала 21 вересня. Дива не сталося. Процес було зірвано обстрілами цих ділянок із боку бойовиків, обмеженням доступу до об’єктів спостерігачам місії ОБСЄ. Та від цієї ідеї не відмовилися. У середу в Мінську у форматі «Україна — ОБСЄ — Росія» продовжили шукати «золотий ключик» до встановлення стабільного перемир’я, яким на даному етапі, за визначенням перемовників, є демілітаризація в певних зонах.
«Розмежування є ключовим кроком на шляху до повного й стабільного припинення вогню в Україні, і сторони мають зробити більше, щоб втілити це в реальність на місцях», — заявив представник ОБСЄ в контактній групі Мартін Сайдік. Він сподівається, що найближчим часом удасться погодити всеосяжний пакет «послідовності елементів безпеки та політичних елементів у рамках Мінських домовленостей». З обговорення у робочих групах гуманітарних і економічних аспектів Сайдік побачив «обнадійливі сигнали» і вказав на необхідність ремонтних робіт на пішохідному мосту в Станиці Луганській.
У свою чергу глава спеціальної Моніторингової місії ОБСЄ (СММ) в Україні Ертугрул Апакан визнав, що поки що знаків розведення небагато. На його переконання, існує «три життєво важливі заходи для стабільного припинення вогню»: розведення, розмінування й відведення озброєнь. За словами Апакана: СММ готова стежити за процесом за умови повного та безпечного доступу спостерігачів.
Звіт про підсумки мінського засідання розмістила на своїй сторінці у Фейсбук прес-секретар представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучми. «Ключове питання сьогоднішнього порядку денного — порушення режиму припинення вогню. Представники ОРДЛО продовжують обстріли, у тому числі, і на ділянках, де має відбудутися розведення сил і засобів... Вони гримлять вночі, коли ситуацію не контролює СММ ОБСЄ. Водночас Україна послідовно виконує взяті на себе зобов’язання з виконання й даного рішення, і всього комплексу Мінських угод. Саме тому реалізацію рамкового рішення буде продовжено: 7 жовтня відведення відбуватиметься в Петровському, а 9 жовтня — у Станиці Луганській. Особливо підкреслюю: відведення пройде тільки за умови відсутності обстрілів, одночасного відведення із протилежної сторони й під контролем СММ ОБСЄ», — написала Дарка Оліфер.
Щодо виборів на Донбасі, на чому постійно наполягають представники РФ і так званих «ДНР»/«ЛНР», позиція української сторони залишається незмінною.
«Українська сторона жорстко поставила питання про так звані праймеріз. Ми розцінюємо цей захід як спробу зриву мінського процесу в політичній частині, оскільки цей псевдовиборчий процес відбувається всупереч Мінським домовленостям, де чітко зазначено: вибори мають пройти за українським законодавством... Так звані праймеріз організовано врозріз із консультаціями, які відбуваються в рамках Мінського процесу. Це прагнення до легітимізації позиції однієї сторони — мажоритарна система, відсутність у виборчому процесі партій, застосування цензу осілості для кандидатів», — сказано в повідомленні.
Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України в підгрупі з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко заявила, що бойовики зумисне приховують місцезнаходження деяких українських заручників, а зажадали від України на обмін тих осіб, на яких не поширюються Мінські угоди. «Ми по зернятку знайшли інформацію про утримуваних в ОРДЛО українців, і, незважаючи на те, що представники ОРДЛО приховують інформацію про заручників і говорять лише про 45 полонених, ми точно знаємо про наявність 57. Висунули вимогу надати точну інформацію про інших полонених зі списку 110, перестати приховувати їхнє місце утримання (як це раніше вони говорили про В. Жемчугова, І. Без’язикова й інших, коли відверто брехали, що цих бранців у них немає)», — написала Ірина Геращенко на своїй сторінці у Фейсбук.
Вона повідомила, що найближчим часом українських бранців в ОРДЛО відвідає координатор ОБСЄ в гуманітарній групі Т. Фріш. Перший заступник Голови Верховної Ради відзначила, що другою ключовою темою зустрічі була тема неприпустимості втягування дітей у конфлікт: «Українська сторона гостро поставила питання про долю підлітків, проти яких в ОРДО порушено «кримінальну справу», яких обвинуватили в «диверсії». Ми розцінюємо цю ситуацію як провокацію проти дітей, порушення Конвенції прав дитини та принципу заборони втягувати дітей у конфлікти...