Українських дипломатів не допускають до затриманого в Москві ще 30 вересня власного кореспондента «Укрінформу» Романа Сущенка. Вчора МЗС викликало консула РФ в Україні, щоб отримати роз’яснення: на яких підставах Росія порушує норми міжнародного права, перешкоджаючи доступу консула до громадянина його країни.

Адвокату Марку Фейгіну також вдалося побачитися зі своїм підзахисним тільки 4 жовтня протягом 15 хвилин. У середу Фейгін весь день просидів у черзі, проте не зміг отримати дозвіл на зустріч із Сущенком. Учора, коли верстався номер, ситуація залишалася без змін.
Тим часом арешт нашого журналіста набуває дедалі більшого розголосу в світі. У Польщі затримання Сущенка розцінюють як залякування ЗМІ. Депутат Сейму від партії «Громадянська платформа», член польсько-української парламентської групи Марцін Свєнціцький вважає, що польські парламентарії повинні відгукнутися на звернення Верховної Ради і засудити дії РФ, які грубо порушують права людини, передає «Укрінформ». В МЗС ФРН повідомили, що пильно стежать за справою і вимагають від російської сторони доказів на підтвердження «шпигунської діяльності» Сущенка, якщо такі є. «З точки зору федерального уряду, ми б хотіли, щоб усі журналісти — чи то в Німеччині, в Росії, в Україні або будь-якій іншій країні світу — могли вільно виконувати свою роботу, а свобода преси поважалася», — заявив речник МЗС ФРН Мартін Шефер, повідомляє 
«Укрінформ».

Учора в Києві журналісти пікетували посольство Росії в Україні (на знімку), вимагаючи звільнити незаконно затриманого в Москві власного кореспондента «Укрінформу» у Франції Романа Сущенка.

Фото Володимира ТАРАСОВА (Укрінформ).