Паризька угода з клімату набуде чинності 4 листопада. Це в середу повідомив генеральний секретар ООН Пан Гі Мун після того, як документ ратифікували ЄС (як регіональна організація), Канада, Болівія, Непал, ЄС і ще кілька країн. «Я радий повідомити, що сьогодні було досягнуто другу й останню умову, необхідну для набуття чинності Паризькою угодою», — заявив Пан Гі Мун.

Згідно з положеннями цього міжнародного документа, він набуває чинності на тридцятий день після того, як його ратифікують 55 країн, на які припадає сукупно не менш як 55 відсотків глобальних викидів парникових газів. Україна ратифікувала угоду ще влітку цього року. А необхідного мінімуму вдалося досягти тільки 5 жовтня.
Нині учасниками Паризької угоди є 73 країни та ЄС, повідомляє Центр новин ООН. Загалом підписали її 175 країн.
Угода зобов’язує країни обмежити викиди парникових газів, щоб стримати підвищення температури повітря на планеті до кінця ХХІ століття у межах двох градусів за Цельсієм порівняно з рівнем доіндустріальної епохи. Проте вже нині вчені кажуть, що навіть реалізація такої амбітної мети не зможе призупинити потепління, і слід вдаватися до радикальніших кроків. Нинішній рік став найгарячішим на планеті за всю історію метеоспостережень, побивши рекорд попереднього року.
Наступна, 22-га, конференція країн-учасниць Рамкової конвенції ООН з питань клімату відбудеться в листопаді в Марокко.

 

 

На знімку: 12 грудня 2015 року. Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, міністр закордонних справ Франції Лоран Фабіус, президент Франції Франсуа Олланд (зліва направо) вітають ухвалення Паризької угоди з клімату.

Фото секретаріату Рамкової конвенції ООН зі зміни клімату.