Тайфун «Чаба» завдав чимало збитків Японії та Південній Кореї.

Ще в понеділок Головне метеоуправління Японії оголосило режим особливої тривоги у південній префектурі Окінава через наближення уже 18-го тайфуну «Чаба». Такий режим оголошується тільки, якщо території загрожує велике стихійне лихо. Понад 520 тисяч мешканців острова отримали попередження про необхідність евакуюватися.
Однак, на щастя, тайфун пронісся поряд з Окінавою, напустивши на неї сильні вітри та зливи. Тисячі будинків залишилися без електрики, чимало районів зазнало підтоплень. Швидкість вітру подекуди сягала 260 кілометрів на годину, а високі хвилі — кількох метрів. Авіаперельоти було відмінено. 130 тисяч мешканців таки евакуювали. Потім тайфун повернув убік Японського моря, де під його активний вплив потрапила префектура Наґасакі.
Але найбільше лиха тайфун завдав Південній Кореї, куди дістався в середу вранці. Як передало агентство «Ренхап», щонайменше чотири людини загинули, ще трьох вважають зниклими безвісти. Найбільше тайфун лютував на острові Чеджу. 227 тисяч будинків залишилися без світла, понад сотню авіарейсів по країні скасували. Через пошкодження залізничного полотна зупинилися швидкісні поїзди. Через сильні зливи з берегів вийшли ріки — такого місцеві мешканці не бачили вже багато років. На Чеджу випало понад 27 см опадів. Через підтоплення виробничих приміщень було призупинено роботу автомобільного заводу Hyundaі Motorу в місті Ульсан. Однак, досягнувши Корейського півострова, «Чаба» дещо втратив свою потужність, зробив ще один гак і тропічним штормом пронісся західним узбережжям Японії та в четвер дістався північної частини острова Хонсю. Метеорологи попередили про високу загрозу сходу лавин та підтоплень, а також просять не наближатися до узбережжя, аби не потрапити під високі хвилі.

***

Тим часом потужний ураган «Метью» продовжує завдавати шкоди країнам Атлантичного узбережжя. Нині він наближається до південних регіонів США. Як повідомляє метеоуправління США, у середу «Метью» рухався від Багамських островів на північний захід. Стихія пронеслася Домініканською Республікою, Ямайкою, Гаїті і частково Кубою. Постраждала від урагану і кубинська столиця — Сантьяго-де-Куба. Мешканці розповідають, що стихія влаштувала в місті справжній армагеддон: несла на будинки великі хвилі, каміння, била вікна і виносила що могла, з будівель. Швидкість вітру сягала понад 230 кілометрів на годину.
Світові ЗМІ повідомляють, що через ураган у чотирьох країнах Карибського басейну загинуло 26 мешканців, за офіційними даними, 22 людини загинули в Гаїті, ще четверо — в Домініканській Республіці. Із небезпечних місць було евакуйовано сотні тисяч людей.
Зараз ураган рухається у напрямку східного узбережжя американського штату Флорида. Метеорологи США закликають мешканців остерігатися припливних хвиль та повеней.

Токіо.

Довідково

За свідченнями учених, через кліматичні зміни кількість ураганів і циклонів на планеті щороку зростає. Минулий рік поставив метеорекорд за цими показниками. Є підстави очікувати, що вже цього року його знову буде побито.