«Після загибелі поліцейських у Дніпрі міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив про необхідність впровадження презумпції правоти поліцейських. Що саме потрібно врегулювати? Чого чекати громадянам від цієї ініціативи?»


Михайло АНТОНЕНКО.


Київська область.


Народний депутат від фракції «Народний фронт» Антон ГЕРАЩЕНКО (на знімку):

 


— Передусім важливо розуміти, що на вулицях міст поліцейські щодня ризикують життям. Під час перевірки документів або затримання порушника правил дорожнього руху слово правоохоронців повинно бути таким, що виконується. Наприклад, зупиняють громадянина за перевищення швидкості. Поліцейський, підходячи до нього, не може знати, хто за кермом. Можливо, це людина, яка задивилася, задумалася й порушила ПДД, після чого спокійно пред’явила документи. А може, там перебуває особа на прізвище Пугачов, який думає, як убити поліцейських та уникнути відповідальності, затримання. Тому слова правоохоронців повинні бути законом у момент зупинки транспортного засобу. Бо вихід водія з автомобіля може нести загрозу для поліцейського.


На сьогоднішній день є багато нюансів, які до кінця не врегульовано. Наприклад, громадянин відмовляється пред’являти свої документи, але водночас не доторкається до представника ДАІ, а просто, посміхаючись, йому каже: ви порушили мої права, мене зупинили незаконно, я вам документи не дам. Поліцейський не може знати, чому ця людина тягне час, може, в неї в багажнику є наркотики або зброя. У цей момент, якщо правоохоронець застосує силу до цієї людини, це буде вважатися порушенням прав громадянина. Тому в законодавстві потрібно розшифрувати, що вважати злісним опором співробітникові правоохоронних органів.

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам 
та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».