Учора на засіданні депутатської групи Верховної Ради з міжпарламентських зв’язків з Республікою Польща співголовами групи обрано Миколу Княжицького (фракція «Народний фронт») і Оксану Юринець (фракція «Блок Петра Порошенка»). Відповідні кандидатури запропонував Борис Тарасюк (фракція «Батьківщина»), який склав повноваження керівника групи. Тож засідання доручили провести заступнику голови Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ігорю Гузю. Головуючий поінформував, що Оксана Юринець нині перебуває на лікарняному, але вона надіслала листа, де зазначила про свою готовність стати співголовою групи.


Микола Княжицький вважає пропозицію Бориса Тарасюка слушною. «У нас дійсно дуже непрості часи в стосунках з Польщею. Тому прошу підтримати запропонованих кандидатур», — сказав він.


У свою чергу Борис Тарасюк сказав, що, як керівник групи, робив усе можливе, аби долучитися до розвитку українсько-польських взаємин. На жаль, деструктивна позиція польських колег призвела до прийняття Сеймом і Сенатом Польщі антиукраїнських рішень. «У зв’язку з тим, що спроби членів нашої групи не дали бажаного результату, керівник депутатської групи польського Сейму не йшов на співробітництво, на знак протесту я прийняв рішення скласти повноваження голови», — сказав Борис Тарасюк.


Крім того, він назвав неправдою те, що керівництво і група не вживали заходів для запрошення польських колег до співробітництва. «Я разом із заступником Голови Верховної Ради Оксаною Сироїд їздив в Одесу для вирішення питання про звільнення із СІЗО польського громадянина Орлова. І вжиті заходи були успішними. Цей крок позитивно сприйняли польські колеги, але це стало одним із серйозних подразників наших взаємин», — зазначив парламентарій.


Також Борис Тарасюк разом з Оксаною Сироїд підготували зміни в закон про статус борців за незалежність України. «Ми не могли вносити ці пропозиції, не маючи гарантії, що польські депутати не вноситимуть антиукраїнські рішення. На жаль, знаючи нашу готовність до співпраці, вони пішли на такий крок і це унеможливило внесення змін до закону», — сказав парламентарій.