Це сталося після того, як Москва оголосила про припинення дії Угоди між урядами Росії і США про співпрацю в наукових дослідженнях і розробках у ядерній та енергетичній сферах. Відповідну інформацію розміщено на сайті уряду країни. Офіційною причиною відмови від ще однієї ядерної угоди названо санкції, накладені Сполученими Штатами на РФ у зв’язку з анексією Криму та конфліктом на Донбасі.

Регулярне продовження США санкцій проти Росії, в число яких входить і припинення російсько-американського співробітництва в галузі атомної енергетики, вимагає прийняття контрзаходів щодо американської сторони», — говорять офіційні особи Росії.


У Білому домі назвали дії Кремля «справжньою трагедією». Lenta. Ru цитує представника Держдепу США Марка Тонера, який зауважує, що досі між двома державами тривало «... успішне співробітництво в цих сферах. Це в інтересах обох країн». А секретар Білого дому Джош Ернест заявив, що адміністрація США сподівається на продовження співпраці з Росією в сфері забезпечення ядерної безпеки, незважаючи на складності в двосторонніх відносинах.


Тим часом міжнародні експерти констатують, що напруга у відносинах США-Росія сягнула найнебезпечнішої точки за останні два роки. «Голос Америки» цитує близькосхідного експерта Іnternatіonal Іnstіtute for Strategіc Studіes Еміля Гокаєма, який вважає, що «майже повністю неправильними були оцінки та прогнози поведінки Росії з боку посадовців США... Зараз потрібна не нова політика США щодо Сирії, а нова політика США щодо Росії».


У Сполучених Штатах дедалі більше експертів закликають до розширення санкцій проти Росії, з огляду на її дії у Сирії. Проте навряд за нинішніх умов Білий дім зважиться на такий крок. Вашингтон призупинив переговори з Москвою стосовно Сирії, проте перемовини стосовно України тривають. Днями Росію відвідала заступник державного секретаря США з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд. Цікаво, що заяву про підсумки її візиту оприлюднило посольство США у РФ, а не безпосередні учасники переговорів. Про жодну конкретику в документі не йдеться, і його швидше можна оцінювати як констатацію факту, що США і РФ ще не відмовилися від можливості співпрацювати повністю.