Після певного коректування на останньому засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську підписаної нею раніше рамкової угоди про розведення сил у районі н. п. Золоте, Петрівське та Станиця Луганська процес запустили в дію. Принаймні, перший пішов. Як повідомив учора керівник Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський на своїй сторінці у Фейсбук, почалося відведення військ на ділянці фронту Богданівка — Петрівське.

 

«Згідно з домовленостями, у неділю війська мають бути відведені на один кілометр із одного й іншого боку. Хочу заспокоїти жителів Донецької області — нічого страшного не відбувається. Ця територія продовжує залишатися під контролем української влади, під спостереженням наших розвідників, і під наглядом ОБСЄ. У разі порушення агресором домовленості, максимум за 10 хвилин наші війська в повній бойовій готовності займуть колишні позиції та візьмуть під контроль усю цю територію. Але дуже сподіваюся, що такої необхідності не буде», — написав він.


Зі свого боку бойовики так званої «ДНР» також заявили про відведення сил у районі Петрівського, зазначивши, що на місці присутні спостерігачі ОБСЄ, представники сторін і СЦКК, передає Цензор. НЕТ з посиланням на один із сайтів терористів.


Інформацію підтвердили й у штабі АТО. «Об 11.00 почалися заходи щодо відведення військ на маріупольському напрямку. Заходи тривають згідно із планом. Поки що обстрілів не було. Є надія, що так буде й надалі, і ми зможемо виконати попередні домовленості», — повідомив офіційний представник прес-центру штабу АТО Віктор Шубець.


За його словами, розведення військ на луганському напрямку в районі Станиці Луганської поки що перенесене у зв’язку з обстрілами протягом останніх трьох діб із боку бойовиків.


Після обіду цю інформацію ще раз озвучив спікер АП з питань АТО полковник Андрій Лисенко: «Сьогодні зранку успішно відбулося розведення сил і засобів української армії та банд противника в районі Богданівки й Петрівського на маріупольському напрямку. Сили антитерористичної операції відійшли на один кілометр на Захід і зайняли нові, заздалегідь облаштовані позиції. Процес відведення був верифікований представниками спільної місії ОБСЄ та СЦКК».


Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ підтвердила синхронне розведення військових біля Петрівського, повідомив представник України в підгрупі з безпеки Тристоронньої контактної групи з врегулювання конфлікту на Донбасі Євген Марчук. «Для цілодобового контролю залишається група українських офіцерів зі СЦКК, а також спостерігачі СММ ОБСЄ», — написав він на своїй сторінці у Фейсбук, відзначивши, що за час підготовчої роботи процесу розведення в н. п. Золоте та Петрівське там не загинув і не був поранений жоден український військовослужбовець.


А напередодні офіцери ЗСУ при СЦКК на підконтрольній Україні території закритого дорожнього коридору Золоте — Петрівське заявили спостерігачам Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, що вони не одержували наказів про розмінування даної ділянки. Про це повідомляє прес-служба місії, передає ЛІГА.net. «Пізніше представник ЗСУ поінформував СММ про те, що роботи з розмінування не проводитимуться, бо військовослужбовцям не дозволяється перебувати на ділянках розведення, й порекомендував зв’язатися з цього питання з Державною службою України з надзвичайних ситуацій», — відзначили в прес-службі.


На окупованій території коридору Золоте — Первомайськ бойовики на блокпосту повідомили патрулю СММ про відсутність у них інформації про можливе відкриття коридору та наказів про розмінування.


У Золотому (за межами ділянки розведення) спостерігачі чули шість вибухів невизначеного походження за 5-20 км на південь (за оцінкою, за межами ділянки розведення). З підконтрольній Україні сторони мосту в Станиці Луганській (у межах ділянки розведення) патруль СММ чув 15 вибухів невизначеного походження на відстані 15 км із невстановленого напрямку та два вибухи невизначеного походження на невстановленій відстані на південному заході (за оцінкою, за межами ділянки розведення).


«У Станиці Луганській офіцери ЗСУ при СЦКК повідомили спостерігачів, що вони готові, але не одержували будь-яких наказів про розведення сил і засобів, ні про проведення робіт з розмінування поблизу залізничного мосту», — підкреслили в прес-службі.