Голова Верховної Ради України Андрій Парубій в інтерв’ю телеканалу «РАДА» зазначив, що під час пленарних засідань буде продовжено розгляд законодавчих питань у блочному форматі, оскільки «він діє і дає неймовірний результат». Він нагадав, що це була одна з рекомендацій Європейського парламенту — проводити блочні питання.

Зокрема, цього тижня було розглянуто блок з питань екології, промисловості та підприємництва — економічний блок, блок з питань культури і освіти — з гуманітарних питань, і фактично більшість законопроектів було прийнято. «Ми отримали неймовірний результат — понад сорок законів і постанов за тиждень», — наголосив він і додав, що це є і результатом такого підходу, коли і міністр, і комітет наперед знають, що розглядатиметься їхнє питання.


За словами глави парламенту, перед розглядом законопроектів відбуваються десятки консультацій, проводяться десятки круглих столів, неймовірна підготовча робота.
А. Парубій наголосив, що «питання — не лише у кількості, а у тому, що це фундаментальні, системні законопроекти».


Голова Верховної Ради повідомив, що наступного пленарного тижня розглядатимуться питання молоді та спорту, правоохоронної діяльності, безпеки і оборони. «Ми не повинні забувати, що ми — парламент воюючої країни. Я завжди робитиму все можливе, щоб наш парламент допомагав фронту, допомагав для нашої перемоги», — сказав Андрій Парубій, нагадавши, що додатково до бюджету для Міністерства оборони на 2017 рік закладено сім мільярдів гривень.


Рішення парламенту про продовження дії мораторію на продаж землі ще на рік було компромісним, заявив Голова Верховної Ради України Андрій Парубій. За його словами, з цього питання точилися тривалі дискусії протягом останніх кількох тижнів, проведено відверту розмову з представниками аграріїв, які організували пікет під стінами Верховної Ради, «проблема була детально обговорена».


Основною передумовою ухваленого рішення глава парламенту назвав «несформоване законодавство щодо формування і обігу земель сільськогосподарського призначення». «Власне, відсутність, а вірніше, недостатність напрацювання цього законодавства, і змусила піти на цей крок і перенести скасування мораторію на рік», — сказав він.


Водночас, зауважив глава парламенту, в рішенні Верховної Ради зазначено, що в піврічний термін комітети і профільне міністерство мають напрацювати необхідні законопроекти, щоб через рік могли підійти до цієї проблеми вже «законодавчо підготовленими». «Дуже характерно, що авторами постанови стали лідери п’яти фракцій: Блоку Петра Порошенка, «Народного фронту», Радикальної партії, «Самопомочі», групи «Воля народу», — зазначив А. Парубій. — Той факт, що п’ять голів фракцій були авторами цього законопроекту, став об’єднуючим для зали. Після довгої емоційної дискусії цей законопроект був підтриманий і мораторій продовжено».


Коментуючи затримання українського журналіста, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, Голова Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що це — повне дикунство. «Російська Федерація переходить будь-які межі, — сказав він. — Якщо раніше вони викрадали журналістів і громадян з території України, то тепер починають брати у заручники закордонних журналістів».


На переконання глави парламенту, цей факт треба розглядати як взяття у заручники. «Думаю, що прокуратурі слід розглянути можливість провадження за Кримінальним кодексом за статтею «взяття у заручники», щоб ми змогли виявити, хто саме був ініціатором і хто виконавцем цієї дії, щоб вони могли нести відповідальність перед правосуддям України», — наголосив А. Парубій.


За його словами, Верховна Рада може реагувати політичними заявами, тому «невідкладно у середу парламент ухвалив звернення до всіх міжнародних організацій з вимогою, щоб цей факт було проаналізовано і міжнародне співтовариство могло дати оцінку, а також у санкційній політиці діяти більш жорстко щодо Російської Федерації».


А. Парубій звернув увагу на той факт, що «Російська Федерація переходить будь-які межі у всіх точках світу, де так чи інакше вона задіяна». Він нагадав про розгром гуманітарної місії російськими бомбардувальниками, знищення цивільних людей, які не брали участі у військових діях в Алеппо. «Всі сприймають Російську Федерацію як міжнародного терориста, як державу, яка діє за межами міжнародного права. Тому Україна є ініціатором того, щоб світ більш жорстко діяв щодо Росії, — наголосив глава парламенту. — Дуже важливо, щоб ми почули жорсткі заяви з боку США і багатьох європейських держав з приводу засудження дій Росії, що є необхідність продовжувати і поглиблювати санкції».

Прес-служба апарату Верховної Ради України.