Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд учора зустрілася з Генеральним директором Директорату Європейської Комісії з питань добросусідства та переговорів щодо розширення Крістіаном Даніельсоном та Керуючим директором департаменту Європи та Центральної Азії Європейської служби зовнішніх дій Томасом Майр-Хартінгом за участі Голови Представництва Європейського Союзу в Україні Хюга Мінгареллі.

 

Зустріч була присвячена аспектам співпраці між Україною і Європейським Союзом, зокрема, тим зусиллям, які сьогодні Україна — український уряд і парламент — докладають до впровадження реформ та прискорення надання Україні безвізового режиму.


Заступник Голови Верховної Ради подякувала представникам Європейської комісії за допомогу щодо впровадження реформ у сфері верховенства права і юстиції, до підготовки внесення змін до Конституції України, до експертизи законопроектів.


О. Сироїд підкреслила, що «беззастережно ми маємо і досягнення, і, на жаль, те, що ще не допрацьовано». Водночас найбільш насторожуючим вона назвала «кроки назад, які нині відбуваються в Україні». «Спостерігаємо дуже серйозну реакцію, тобто фактично чіткий реакціонізм, намагання повернути стару систему» — зазначила політик.


«Ми бачимо, як опирається судова система новим змінам», — сказала О. Сироїд і повідомила, що Верховний Суд оскаржив до Конституційного Суду закон про статус суддів і судоустрій. На її переконання, в такий спосіб можна підірвати довіру взагалі до нинішнього порядку, який впроваджено змінами до Конституції.


Також заступник Голови Верховної Ради вбачає небезпеку у внесенні змін до закону про прокуратуру, які зареєстровано в парламенті. Вона звернула увагу представників Європейської Комісії на те, що це «суперечить не лише ухваленим змінам до Конституції, а фактично несе величезну загрозу і майбутнім заходам з боротьби з корупцією, і правам людини». «Адже пропонується тими змінами втручатися в діяльність Антикорупційного бюро та надати практично свавільні повноваження Генеральному прокурору і можливість втручатися як у судовий процес, так і у процес слідства», — наголосила О. Сироїд і підкреслила, що, «безумовно, це слід зупинити».


Під час зустрічі Оксана Сироїд запропонувала європейським партнерам попрацювати разом над написанням нового законопроекту щодо приватизації та висловилася за розробку моделі впровадження ринку землі в Україні.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

 

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

 

Керуючий директор департаменту Європи та Центральної Азії Європейської служби зовнішніх дій Томас Майр-Хартінг, Генеральний директор Директорату Європейської Комісії з питань політики добросусідства та переговорів щодо розширення Крістіан Даніельсон.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.