В очікуванні холодів у багатьох киян може з’явитися привід потурбуватися про те, чи буде тепло в їхніх квартирах. Найбільше занепокоєні ті, чиї будинки обслуговують приватні керуючі компанії (а це 40 відсотків усього житла міста). А також мешканці будинків, які перебувають у процесі створення кондомініумів і борються з керуючими компаніями за право самостійно розпоряджатися власним житлом. Тих, кого обслуговують комунальні ЖЕКи, навпаки, просять не турбуватися: підготовка до опалювального сезону в них іде за планом, тепло буде. «На сьогодні майже 90 відсотків таких будівель отримали паспорти готовності до опалювального сезону, але половина ОСББ і ЖБК міста ще не готова до пуску тепла», — стверджують у Департаменті житлово-комунальної інфраструктури.

 

— У Києві спостерігається негативна тенденція, — каже радник заступника голови Київської міськдержадміністрації Олексій ТИХОНОВ. — Забудовники дуже часто заселяють людей у будинки з купою недоробок і передають їх своїм кишеньковим керуючим компаніям. А вони починають за гроші, зібрані з мешканців за комунальні послуги, доводити будинок до пуття, не надають при цьому якісні послуги та накопичують борги за воду, світло, тепло. Для столиці, та й багатьох міст країни, стали типовими три варіанти проблем. Перший: коли мережі не добудовано, на баланс міста не передано, але боргу в приватної компанії перед постачальниками послуг немає. При цьому мешканці намагаються створити кондомініум, але їм документи на будинки не передають, залишають їх без гарячої води й, можливо, без опалення. Таке сталося з трьома висотками комплексу «Паркові озера», навколо яких розгорівся скандал. Алгоритм виходу з ситуації на користь жителів перед початком холодного сезону вдалося напрацювати завдяки столичним енергетикам і владі міста. Вони зможуть створити свої ОСББ, позбутися «приватного ЖЕКу» і укласти індивідуальні договори з постачальниками послуг — це убезпечить їх надалі від неприємностей, що описані нижче.


— Другий типовий випадок, коли інженерні комунікації після завершення будівництва передали на баланс міста (а воно, відповідно, віддало їх в управління «Київенерго»), але приватна керуюча компанія накопичила великий борг перед постачальниками послуг, — каже комерційний директор ПАТ «Київенерго» Євген БУШМА. — Це відбулося з об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку «Сердолік», що на вулиці Мишуги, 2. Це ОСББ успішно працювало, поки торік вони раптом не залучили сторонню компанію, яка купувала для будинку теплоенергію. Незважаючи на те, що мешканці справно платили, компанія швидко накопичила борг перед «Київенерго» у півмільйона гривень. Усьому будинку відключили гарячу воду. Жителі вимагають від нас її повернути. У мене до них питання: де гроші? І чому люди раптом обрали якусь компанію виконавцем послуг? Ми готові включити їм воду, але не безплатно. Запропонували варіант виходу із ситуації: члени «Сердоліку» на загальних зборах приймають рішення перейти на безпосередні договори з «Київенерго». Тоді кожна квартира платить не посереднику, а «Київенерго». А з боргом і компанією, яка його створила, розбиратимемося, але люди вже почнуть користуватися гарячою водою й опаленням.


Типовою є й така комбінація проблем, як у житлового комплексу «Абрикос» на вулиці Григоренка, 23, коли забудовник інженерні мережі місту не передав, «приватний ЖЕК» великий борг накопичив, а тимчасовий договір на постачання теплової енергії з «Київенерго» закінчився. Поясню: тимчасовий договір підписується в тому випадку, якщо комунікації не передали в управління «Київенерго». Ми підказали їм варіант розв’язання проблеми: передати інженерні мережі на баланс міста (потім — «Київенерго»), реструктуризувати борг. А поки це все оформлятимуть, ми укладемо ще один тимчасовий договір, щоб не залишати мешканців без тепла в холоди.


Ось інший приклад: будинок на вулиці Булгакова, 4. У «Київенерго» підписано договір на постачання електроенергії тільки на період реконструкції чотириповерхового офісного центру. Але цю маленьку будівлю замість офісів переробили на житло. І від неї тимчасовим «будівельним» кабелем тепер передають електроенергію в незаконно зведений поруч шістнадцятиповерховий житловий будинок з паркінгом. Висотка живиться через електрощитову чотириповерхівки(!), і труба для подачі тепла у квартири великого будинку також іде звідти. Але це не все. Горе-будівельники провели каналізацію з багатоповерхівки «повітрям» на рівні другого поверху просто до нещасної чотириповерхової будівлі. А стічна труба, куди зливатимуть нечистоти з 140 квартир, має діаметр усього 15 сантиметрів і зроблена із пластику без ізоляції. Увесь цей жах, звичайно, не здано в експлуатацію, а за документами його просто не існує. Поруч скандальний забудовник хотів звести ще одну висотку, але департамент благоустрою столичної міськдержадміністрації розігнав усіх під час спроби закласти фундамент. Тепер влада Києва і мешканці разом шукають вихід із цієї жахливої ситуації. Днями відбувся пікет біля міськдержадміністрації. За словами його учасників, вони бояться, що замерзнуть у своїх квартирах узимку.


— Щоб уникнути неприємностей із постачальниками послуг, людям, які створюють ОСББ, варто укладати договори безпосередньо з «Київенерго», «Київводоканалом», «Київгазом», ліфтовими компаніями, а кожному мешканцю — індивідуальний договір, — рекомендує Олексій Тихонов, який, до речі, багато років є головою успішного кондомініуму. — Вам не потрібні посередники. Навіть якщо ви оплатили вчасно всі комунальні послуги, це не убезпечить ваш будинок від боргів. Посередників дуже важко позбутися, як і «приватних ЖЕКів», а борги все одно «повисають» на будинку. Усім городянам, яких обслуговує приватна керуюча компанія, варто починати хвилюватися, якщо вона підписала колективний договір на постачання послуг монополістів. Для голів ОСББ і ЖБК: укладаючи договір з компаніями на обслуговування своїх будинків і посередниками між «Київенерго», «Київводоканалом», «Київгазом», ви сильно ризикуєте отримати борги, не підозрюючи про це. Вам відключать за несплату весь будинок.

Якщо ж мешканці  мають індивідуальні договори, то без води або світла залишаться тільки кілька квартир неплатників.


— Днями до мене приходив новий керуючий групи з десяти житлових будівель, розташованих у центрі міста, — розповідає Євген Бушма. — Він чесно заявив, що попередні управителі накопичили борг перед «Київенерго» в 3,5 мільйона гривень, тому що пустили їх на інші потреби, і тепер незрозуміло, як розпочати опалювальний сезон. Ми не зацікавлені загострювати ситуацію, усі мешканці будуть із теплом. Борг можна реструктуризувати, якщо ми бачимо, що люди готові до діалогу, шукають вихід і мають намір повернути гроші. Але ж є будинки, де по 700—800 тисяч гривень боргу, і ніхто не хоче з нами навіть розмовляти. При «Київенерго» створено раду ОСББ і ЖБК, шукаємо вирішення проблемних питань. На своєму сайті щомісяця публікуємо інформацію про стан розрахунків за тепло та світло і повідомляємо, які будинки можуть залишитися без теплової енергії через несплату. Контролюйте своїх управителів, голів.


— Тим, хто інвестував гроші у квартиру в новобудові, я раджу: не підписуйте на прохання забудовника жодних документів, поки не побачите головний — про введення житлової будівлі в експлуатацію, — попереджає Олексій Тихонов.


Практика свідчить, що будівлі з величезними недоробками зовнішніх і внутрішніх комунікацій забудовник намагається швидше заселити, створити «приватний ЖЕК». Розсьорбувати все це доводиться мешканцям власні коштом. У таких умовах украй важко створити кондомініум, адже забудовники спеціально створили значні перешкоди.