Польський Сейм зняв з подальшого обговорення проект закону, який мав би зробити антиабортне законодавств жорсткішим. Нижня палата парламенту Польщі, йдучи назустріч найбільш консервативній частині свого електорату, прийняла відповідний законопроект за основу два тижні тому. Час покаже, чи цей відступ партії влади («Право і справедливість»), котра, має більшість для самостійного ухвалення рішень щодо всіх законодавчих процедур, можна сприймати як перемогу «жіночого майдану».


А саме так називають іноді рух жінок під назвою «Чорний протест», який, виникнувши спонтанно в соціальних мережах 21 вересня, зібрав загалом сотні тисяч активних учасників та симпатиків. Пік виступів припав на «чорний понеділок», 3 жовтня. Цього дня на заклик громадського ініціативного комітету відбулася одноденна попереджувальна акція протесту, яку ініціаторки назвали Загальнопольським страйком жінок. На площі 146 міст і містечок по всій країні, а також у багатьох містах Європи (зокрема, в Берліні, Празі, Бухаресті, Будапешті, Лондоні, Стокгольмі й Києві) вийшли понад 100 тисяч жінок у чорному одязі, який символізував жалобу за «втратою жінками прав на своє тіло».


Тому що так зрозуміли жінки намагання змінити антиабортне законодавство Польщі, яке нині передбачає право на аборт у трьох випадках: 1) вагітність є загрозою для життя або здоров’я жінки; 2) існує ймовірність важкого і незворотного дефекту плоду або невиліковної хвороби, що загрожує його життю; 3) вагітність стала наслідком зґвалтування.
Натомість правляча парламентська більшість спробувала проштовхнути 22 вересня 2016 р. проект Комітету «Стоп абортам», що передбачав «повну заборону переривання вагітності та кримінальну відповідальність для кожного, хто спричинить смерть зачатої дитини, в тому числі для матері». Це й викликало протест більшої частини суспільства.

Згідно з даними соцопитувань, «Чорний протест» підтримують 67% поляків, в тому числі 52% — «рішуче», на противагу 27% тих, хто виступає за більш жорстке протиабортне законодавство.


З огляду на таку соціологію підтримки «Чорного протесту» та падіння рівня суспільної симпатії до ПіС правляча партія моментально почала шукати шляхів для відступу і врешті відправила скандальний законопроект ненародженим «у смітник».


Проте гра абортним питанням може мати своє продовження, і це тільки питання часу. Зокрема, один із лідерів ПіС Антоній Мацєревіч заявив на католицькому каналі TRWAM: «Нині ми утримуємося від дій, щоб завтра рушити уперед, щоб захист життя ненароджених дітей у Польщі був гарантований».
 


Варшава.