Теледебати, що відбулися цього тижня між потенційними віце-президентами, не встановили нових рекордів TV-рейтингу: за ними спостерігали 37 мільйонів глядачів — мало не вдвічі менше, ніж у 2008 році, коли Джо Байден полемізував із Сарою Пейлін. На перший погляд, обійшлося і без голосних сенсацій — ні напарник Дональда Трампа губернатор штату Індіана Майк Пенс, ні представник демократів сенатор Тім Кейн не допустилися грубих помилок. За оцінками експертів і результатами опитувань, перемогу виборов республіканець Пенс, однак більшість сходиться на думці, що головною причиною успіху Пенса були його стриманість і розважливість. Згідно з опитуванням, 48% глядачів віддали йому перевагу, а за агресивніше налаштованого Кейна проголосували 42%.

 

При цьому дискутанти намагалися уникати прямих нападок одне на одного, бачачи головну мету в тому, щоб, з одного боку, виставити в кращому світлі свого патрона, а з другого — показати неспроможність президентських амбіцій і політичних позицій боса опонента. Цікаво, що саме цей аспект, здавалося б, прозаїчних теледебатів спричинив вельми несподівані наслідки і наробив багато галасу. Особливо це стосується кандидатури Трампа і його поглядів та висловлювань, зокрема з низки ключових питань зовнішньої політики.


«За якихось 90 хвилин команда Трамп-Пенс перетворилася на яструбів стосовно Росії», — проголосив заголовок The Washіngton Post, відображаючи одну з провідних тем, що хвилюють американські ЗМІ й представників суспільно-політичних кіл після віце-президентських дебатів. Стаття барвисто описує ситуацію, коли, критикуючи «слабку» зовнішню політику Гілларі Клінтон, Пенс заговорив про «агресію Росії як в Україні, так і...» — але не зміг договорити, оскільки його зупинила репліка Кейна: «Але ж ви, хлопці, любите Росію!» Відповідь Пенса здивувала, наголошує газета: вперше член передвиборної команди республіканців «зайняв тверду позицію проти Росії і її президента Володимира Путіна» і навіть назвав Путіна «маленьким і задирливим лідером», який «диктує умови Сполученим Штатам». Преса швидко підхопила неочікувано різкі висловлювання трампівського напарника. В статті під заголовком «Пенс про Путіна: «маленький і задирливий лідер», телекомпанія CNBC зазначає, що, намагаючись парирувати критику проросійських висловлювань Трампа, Пенс робив заяви, що мають мало спільного з раніше оголошеною позицією мільярдера. Посилаючись на анексію Росією Криму та інші акції Москви в різних частинах світу, підкреслює видання, Пенс заявив, що «провокаціям Росії повинна протистояти американська сила».
Як зазначають оглядачі, спроби Пенса пояснити, захистити або виправдати висловлювання Трампа радше справляли дивний ефект. «Коли слухаєш коментарі Майка Пенса про Путіна, створюється враження, що він із команди іншого кандидата в президенти», — пише Busіness Іnsіder. «Губернатор Майк Пенс вочевидь намагався якось згладити протиріччя між хвалебними заявами Трампа про Путіна як про сильного лідера й широко розповсюдженою думкою в США, що Путін становить небезпеку й діє проти інтересів Америки».


До розряду несподіваних наслідків теледебатів можна віднести й свого роду сплеск інтересу в американських ЗМІ до України — теми, яка останнім часом практично випала з поля зору місцевої преси. Більшість матеріалів, що висвітлюють зовнішньополітичну частину словесних баталій Пенса й Кейна, включали роз’яснення про анексію Криму та конфлікт у східній Україні. Наприклад, аналізуючи протиріччя між заявами Пенса й Трампа, The Wall Street Journal нагадує, що «кілька місяців тому Трамп говорив про те, що Путін не посилатиме війська в Україну, хоча представники американських і західних спецслужб вважали, що Путін підтримує проросійських сепаратистів в Україні, а сама Росія анексувала Крим, що належить Україні, більше року тому». Розповідаючи про те, як Кейн розкритикував Трампа за його слова про те, що Росія не вторгнеться в Україну, репортаж в The Chіcago Trіbune наводить цитату з відео, у якому мільярдер стверджує, що Путін цього не робитиме. Коментар, опублікований за підсумками дебатів у газеті Lexіngton Herald Leader, зазначає, що «Путіну вдалося закріпитися в Криму й заморозити конфлікт на сході України, де він зіткнувся зі складнощами після того, як проросійські сепаратисти, можливо, за підтримки перевдягнених російських військових, збили пасажирський авіалайнер у липні 2014 року».


Важко сказати, чи постануть ці питання під час наступних — других — теледебатів між Гілларі Клінтон і Дональдом Трампом, які відбудуться в неділю ввечері у Вашингтонському університеті в м. Сент-Луїс, штат Міссурі. Формат цієї дискусії — так званий town hall (щось на кшталт загальних зборів) — відрізнятиметься від перших дебатів: половину питань ставитимуть учасники із залу, які поки що не зробили вибору, за кого голосувати. Ставки високі: багато хто вважає, що ці дебати можуть стати вирішальними, хоча нинішні президентські перегони вже не раз дивували провидців.

 


Нью-Йорк.