Учора в Болгарії стартувала кампанія з виборів президента країни, які призначено на 7 листопада. Болгарам належить обрати нового президента й віце-президента з 21 пари кандидатів, висунутих партіями, рухами та ініціативними комітетами громадян. Це своєрідний кандидатський рекорд. У 2011 році на ці посади претендували 18 пар кандидатів.


До 12 жовтня організації, які висунули своїх кандидатів, повинні надати в Рахункову палату дані про їх фінансовий і майновий стан, походження грошових пожертвувань на ведення передвиборної кампанії, а також зазначити, з якими соціологічними й рекламними агентствами вони співробітничатимуть, хто здійснюватиме зв’язки з громадськістю. За ненадання цієї обов’язкової інформації передбачено штраф у розмірі від 3000 до 10 000 левів (від 1500 до 5000 євро). Дарування для однієї пари кандидатів від однієї фізичної або юридичної особи, партії не повинно перевищувати 10 000 левів (5000 євро) на один календарний рік. Усі фінансові надходження й витрати на виборчу кампанію, що перевищують 1000 левів (500 євро), мають здійснюватися банківським шляхом.


Згідно з попередніми опитуваннями, на старті виборчої кампанії перевагу має голова парламенту Болгарії Цецка Цачева і віце-адмірал ВМС Болгарії Пламен Манушев, висунуті правлячою партією ГЄРБ. Лідер цієї партії і прем’єр-міністр Бойко Борисов уже заявив, що уряд піде у відставку, якщо народ не проголосує за кандидатів від ГЄРБ. У цьому випадку в країні буде проведено дострокові парламентські вибори.