Днями СММ ОБСЄ підтвердила розведення сил і засобів у районі н. п. Золоте й Петрівське згідно з рамковою угодою, підписаною 21 вересня Тристоронньою контактною групою. А от процес у районі Станиці Луганської припинено через обстріли бойовиків.
В односторонньому порядку Україна не відводитиме війська від лінії розмежування, заявив заступник начальника управління Міністерства оборони України Сергій Галушко. За його словами, у районі населених пунктів Золоте, Петрівське та Станиця Луганська мають відпрацювати «пілотний проект» відведення сил і засобів, зрозуміти, наскільки противник готовий виконувати ці домовленості. «Ми повинні це пройти, не вийде, шукатимемо інші шляхи, вийде — поширюватимемо на інші населені пункти», — сказав С. Галушко.
Своєю чергою по той бік розмежування не поспішають виконувати Мінські домовленості. На тимчасово окупованих територіях сходу України противник намагається затягти реалізацію рамкової угоди з відведення сил.
«Заходи щодо відведення сил у районі н. п. Станиця Луганська противник не здійснював. Передові підрозділи 11-го стрілецького батальйону 2-ї окремої мотострілецької бригади (Луганськ) 2 АК (Луганськ) ЗС РФ залишаються на позиціях у районі мосту через р. Сіверський Донець», — інформує прес-служба ГУР МОУ.
Згідно з рамковою угодою, представники ОБСЄ повинні цілодобово моніторити ситуацію на зазначених ділянках. Однак проводити наземне патрулювання в нічний час спостерігачі не можуть через «недостатню видимість і з міркувань безпеки». Про це говориться в заяві місії.
«СММ здійснює цілодобовий моніторинг і спостереження на всій території Донбасу шляхом використання різних технічних засобів, зокрема стаціонарних камер, безпілотних літальних апаратів (БПЛА) та інших засобів повітряного спостереження. Місія може ефективно підтримувати процес розведення сил і засобів шляхом верифікації тільки за умови безпечного, надійного та безумовного доступу СММ до ділянок розведення, в якому їй часто відмовляють», — сказано в повідомленні.
Українські військові очікують активізації ДРГ противника в районах розведення сторін на Донбасі. Потрібні прилади нічного бачення. Про це на своїй сторінці у Фейсбуку написала волонтер «Повернися живим» Дар’я Бура. Вона описала ситуацію в Луганській області. «Протягом весни й літа тут було досить спокійно. «Спокійно» — це коли не працює артилерія, і людські втрати не щоденні. Тут були загиблі, були обстріли, але порівняно, наприклад, з Авдіївкою, Зайцевим або районом Світлодарської дуги, ситуація була значно простішою.
Щойно підписали домовленості про семиденну тишу та заплановане розведення військ у двох точках Луганської області — Золотому і Станиці Луганській, військовим одразу довелося відчути, що тиші не буде. У ніч на неділю, саме перед запланованим розведенням або відведенням (ніхто ж не може ручатися за сторону противника), по населених пунктах у районі Попасної, Станиці Луганської, Троїцького, Новозванівки... працювали різні види озброєння. Стрілецька зброя, протитанкові гранатомети, великокаліберні кулемети. Опівночі підключили міномети різного калібру, 122- і 152-міліметрові самохідні артустановки. Били з району окупованого Ірміного, чітко даючи зрозуміти — або ніхто нікуди не йде, або ваша Станиця вже не буде вашою. Вранці стало відомо, що розведення військ у районі Станиці Луганської скасовано. На який строк — зовсім, тимчасово, переноситься на день-два, поки що невідомо».