Зміни до цьогорічного бюджету та підготовка нового закону про Державний бюджет України на 2017 рік, податкова реформа, євроінтеграційні закони, виконання вимог МВФ, чи запроваджувати візовий режим з Росією — цими темами переймався парламент упродовж минулого пленарного тижня.

 

Розглянути доцільність візового режиму з Російською Федерацією запропонував на погоджувальній раді глава парламенту Андрій Парубій. Депутати жваво дискутували у кулуарах та на телеефірах, висловлюючи подеколи протилежні точки зору. Однак коли найбільша коаліційна фракція Блоку Петра Порошенка заявила, що це наразі не на часі, розгляд питання вирішили відкласти і до сесійної зали не виносити. «Дискусії у фракціях тривають», — сказав Голова Верховної Ради.


Резонансною подією тижня стало внесення змін до цьогорічного держбюджету, якими істотно збільшено видатки за низкою статей. Зокрема, на оборону і безпеку — у сумі 7,1 мільярда гривень, із них на грошове забезпечення військовослужбовців — 6,3 мільярда гривень; на оплату праці працівників центральних органів виконавчої влади, місцевих державних адміністрацій та закордонних дипломатичних установ України — 1,5 мільярда гривень. На 950 мільйонів гривень збільшено видатки на Державний фонд регіонального розвитку, на 150 мільйонів гривень — субсидію з держбюджету на соціально-економічний розвиток окремих територій, зокрема, Умані, на 420 мільйонів гривень — на підтримку вуглевидобувних підприємств, на 50 мільйонів гривень — на модернізацію матеріально-технічної бази профтехосвіти, на 35 мільйонів гривень — на медичну допомогу, що надається науково-дослідними закладами Національної академії медичних наук, на 8 мільйонів гривень — на підготовку українських спортсменів. Парламент також вніс зміни до Закону «Про Державний бюджет України на 2016 рік», якими передбачив використання коштів кредиту в сумі 10 мільйонів гривень від уряду Республіки Польща на реалізацію проекту з розбудови прикордонної дорожньої інфраструктури та облаштування пунктів пропуску україно-польського кордону.


Окрім того, парламент оперативно реагував на політичні події, ухваливши Звернення до міжнародних організацій та парламентів іноземних держав щодо засудження і невизнання заборони Російською Федерацією Меджлісу кримськотатарського народу та Заяву про незаконне позбавлення свободи українських журналістів Романа Сущенка та Миколи Семени.


Верховна Рада продовжила традицію «тематичних днів» — виносити на розгляд сесійної зали пакети законопроектів з певної тематики. Упродовж «екологічного дня» парламент прийняв у першому читанні низку законопроектів щодо захисту довкілля, упродовж «дня промислової політики та підприємництва» — в першому читанні законопроект про внесення змін до Податкового кодексу щодо діяльності індустріальних парків, а також зміни до законів про інвестиційну діяльність, про митний тариф та інші. Під час «аграрного дня» парламент продовжив мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення ще на рік — до 1 січня 2018 року.

Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин створив робочу групу з підготовки так званої «дорожньої карти» для запровадження ринку землі за участю народних депутатів та представників Міністерства аграрної політики та Національної академії аграрних наук. 


Під час «медичного дня» ухвалено в першому читанні зміни до закону про надання психіатричної допомоги та про застосування примусових запобіжних медичних заходів до особи. Під час «освітнього дня» — нову редакцію закону «Про освіту» в першому читанні та в цілому зміни до Закону «Про вищу освіту» щодо працевлаштування випускників вишів. Водночас депутати «провалили» скандальний законопроект «Народного фронту» щодо обмеження використання медійної продукції держави-агресора, який пропонував зобов’язати російських артистів та музикантів під час гастролей в Україні письмово визнати факт російської агресії щодо України та окупацію Криму, щоб отримати право виступати на українській сцені.


Нинішнього тижня народні депутати працюватимуть у комітетах. 12 жовтня в сесійній залі відбудуться парламентські слухання «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист».


На наступний пленарний тиждень залишаються актуальними та дискусійними такі питання: скасування так званого «закону Савченко» щодо порядку зарахування судом строку попереднього ув’язнення, законопроект щодо презумпції правоти поліцейського, врегулювання електронних декларацій, законопроект про спецконфіскацію — адже до проекту Держбжюджету-2017 уряд уже заклав кошти, які очікують отримати від заарештованих активів Януковича, реалізація реформи судової системи.