Російські виконавці, які незаконно перетинають наш кордон і виступають в окупованому Криму, повинні автоматично потрапляти до санкційного списку із забороною в’їзду в Україну. На цьому наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у повідомленні, поширеному на своїй сторінці у Фейсбуці. Повна відповідальність за це, на думку парламентарія, лежить на силових структурах. Перший заступник глави законодавчого органу поінформувала, що працює над підготовкою відповідного запиту до СБУ.


«Чи повинні ми більш жорстко захищати наш простір від російських лабухів? — йдеться у тексті, розміщеному на персональній сторінці Ірини Геращенко. — Так, звичайно! Через жорстку моніторингову політику Нацради і систему штрафів. Ми створили для Нацради всю необхідну законодавчу базу». На її думку, спільне завдання СБУ, Прикордонної служби та інших структур — відслідковувати всіх, хто незаконно потрапив до нашої країни, і вручати їм повістки.


Українське законодавство, наголосила І. Геращенко, встановлює юридичну відповідальність за незаконне перетинання державного кордону і передбачає покарання — штрафи у розмірі від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів та від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб. Окремо законодавство визначає відповідальність за порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї. Це — накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб. Якщо ж порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію та виїзду з неї порушується з метою заподіяння шкоди інтересам держави, то зловмиснику «світить» обмеження або позбавлення волі на строк до трьох років. «Тому є питання до наших силових структур і я з радістю, і відповідальністю їх поставлю», — пише Перший заступник Голови Верховної Ради. Вона звернулася до своїх читачів з проханням надати інформацію та афіші незаконних гастролерів, щоб звернутися до СБУ і Прикордонної служби.


Ірина Геращенко закликала активну громадськість «вимагати виконання законів України від відповідних служб, а не підтримувати законопроекти, за тексти яких реально соромно».