Минулої п’ятниці сесія Черкаської обласної ради дев’ятого скликання розпочалася із депутатських заяв та звернень. Зокрема, свободівець Володимир Волкович звернув увагу керівників області та колег на загрозу екологічної катастрофи всеукраїнського масштабу у разі будівництва гідроакумулюючої станції на Дніпрі поблизу Канева. Представник Радикальної партії Олег Баштан піддав різкій критиці місцеві структури Держгеокадастру, котрі гальмують виділення землі для воїнів АТО. Його колега по фракції Микола Булатецький закликав депутатів звернутися до вищих інституцій влади і взагалі скасувати «злочинну організацію — Держгеокадастр». Цього, мовляв, вимагали ще на київському Майдані...


Дали на сесії слово для виступів й представникам громадськості. Так, жителі села Рацеве Чигиринського району заявили про свій рішучий протест намірам агрохолдингу «Миронівський хлібопродукт» побудувати на селянських земельних паях розгалужений комплекс пташників та обслуговуючих технологічних потужностей. «Ми загинемо на своїй землі, та не допустимо так званого інвестора, який отруює повітря, воду, ґрунт, несе хвороби людям...» — емоційно підкреслили виступаючі. Селяни також оприлюднили факт побиття жителів села «тітушками», найнятими, за їх словами, тим же «інвестором». Депутати звернулися до правоохоронних органів розслідувати цей інцидент.


Каменем спотикання на сесії стало питання про передачу в оренду комунального підприємства «Фармація». Депутати-свободівці виступили категорично проти «дерибану» стабільно працюючої структури. Після словесних перепалок питання зняли з порядку денного сесії.


Зовсім по-іншому розгорілася суперечка, коли депутати від політичної партії «УКРОП» запропонували депутатам підтримати звернення до Президента України, уряду та парламенту щодо недоцільності створення національного природного парку «Холодний Яр». Даремно депутати-свободівці доводили колегам про повну абсурдність їх позиції, адже третього червня нинішнього року облрада майже одностайно прийняла обласну програму охорони навколишнього середовища на 2016—2020 роки. У цьому документі першим пунктом заходів зі збільшення площ природно-заповідного фонду затверджено створення національного природного парку «Холодний Яр». «Укропівці» наполягали на своєму. Не хочуть вони, мовляв, національного парку, бо від цього «постраждають лісгоспи...»


Аби не допустити голосування за «укропівське» звернення, депутати-свободівці заблокували трибуну. На допомогу до них підоспіли представники черкаського осередку цивільного корпусу «Азов». Голова облради Олександр Вельбівець викликав до сесійної зали правоохоронців. Поліцейські, з’ясувавши ситуацію, вирішили не втручатися у суперечки депутатів.


Після кількох невдалих спроб продовжити роботу головуючий оголосив про перерву засідання.


Згодом з’явилася інформація, що облрада збереться для продовження сесії через кілька днів.

Черкаська область.