Український консул зможе побачити ув’язненого в Лефортово журналіста Романа Сущенка тільки 14 жовтня. Про це повідомила речниця МЗС Мар’яна Беца, додавши: «Нам потрібно будь-що з ним зустрітися, щоб почути з перших уст, що сталося, які були обставини затримання, підстави. Зрозуміло, що це сфабрикована справа, але, щоб допомогти Романові, нам треба мати фактаж». А поки що побачитися з українським журналістам змогли тільки його адвокат Марк Фейгін та члени Громадської спостережної комісії РФ Олена Масюк і Лідія Дубікова. Так стали відомі умови утримання Романа Сущенка. А саме, що першу добу після затримання йому не давали ні води, ні їжі, пише «Новая газета».

 

 

«З посуду: металева тарілка, ложка, кружка. Три книги: Булгаков, Пікуль та російсько-французький словник. Кілька аркушів паперу та ручка» — розповів Роман про свій тюремний крам. Однак, як виявилося, ручку в журналіста забирають. «Ручку мені видають вранці, а ввечері забирають. Вночі приходять якісь думки, хочеться записати, але немає чим».


Учора Марк Фейгін повідомив, що Сущенка перевили в іншу камеру, в якій є холодильник, телевізор і радіо.


М. Фейгін, якому так само непросто добиватися побачень із підзахисним, каже, що український журналіст тримається бадьоро і справляє враження людини, яка розуміє, що відбувається та скільки доведеться боротися, повідомляє «Укрінформ».


Тим часом через тиждень після арешту російський Союз журналістів звернувся до керівництва ФСБ «з проханням надати детальні роз’яснення» причин арешту Романа Сущенка. У такий спосіб організація приєдналася до звернень міжнародних журналістських організацій, в тому числі Національної спілки журналістів України.


А в Парижі — місті, де власний кореспондент «Укрінформу» працював останні шість років, 8 жовтня відбулася акція на підтримку Романа Сущенка (на знімку). В ній взяли участь не тільки українські журналісти, які працюють у Франції, а також представники нашої діаспори, російські дисиденти і французи, яким не байдужа доля Романа. Єдине, що прикро вразило маніфестантів: акцію проігнорували представники «Репортерів без кордонів» — журналістської правозахисної організації, штаб-квартира якої розміщується у Парижі.


Фото Андрія КОВАЛЯ.