Учора українська делегація вирушила до Страсбурга на сесію Парламентської асамблеї Ради Європи, де, зокрема, планується обговорення санкцій щодо РФ. Про це інформувала перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebook.


Відомо, що до Франції також їдуть Володимир Жемчугов, якого нещодавно було звільнено з полону бойовиків «ДНР», та колишній ув’язнений у РФ Геннадій Афанасьєв, котрі зустрінуться з депутатами та керівництвом ПАРЄ.


За інформацією DW, дебатам щодо ситуації в Україні депутати Асамблеї присвятять середу. Цього дня до обговорення заплановано дві доповіді: «Політичні наслідки конфлікту в Україні» авторства чеської депутатки Крістіни Зелєнкової та «Законодавчі методи захисту прав людини на територіях, не підконтрольних українському уряду», автор якої — депутатка від Німеччини Марілуїзе Бек. Обидві доповідачки представляють політичну групу лібералів у ПАРЄ. За ініціативою української делегації у рамках сесії відбудеться також круглий стіл за участі представників російської партії «ПАРНАС» та громадської організації «Відкрита Росія», під час якого депутати ПАРЄ обміняються думками з приводу останніх парламентських виборів у РФ.


До останнього залишалася інтрига довкола питання повернення в Асамблею російської делегації. На такий можливий фінал наша сторона пригрозила ПАРЄ демаршем, і не лише з боку Києва. Вчора попередній вердикт став відомий: голова української делегації Володимир Ар’єв у Facebook написав, що Бюро ПАРЄ відмовилося змінювати регламент асамблеї на вимогу росіян. 


Водночас Ар’єв додав, що це рішення ще не є остаточним — російську пропозицію винесуть на дебати в політичні групи ПАРЄ. «І залежно від результатів, питання буде винесено на Бюро ПАРЄ у п’ятницю. Але за таких обставин запланований проросійськими лобістами бліцкріг стає майже неможливим. Тому вони починають говорити про політичний мораторій на заперечення повноважень делегацій (читай РФ), який носить суто декларативний характер і проти якого треба боротись в діалозі під час сесії», — додав він. Ар’єв вважає, що останні події в Алеппо, де російські літаки бомбардують мирних людей, а також висновки стосовно МН17 «певним чином змінили настрої в ПАРЄ не на користь росіян».

 

Довідка

Делегацію РФ у 2014 році було позбавлено права голосу через незаконну анексію Криму та дії Москви на Донбасі. Згодом санкції щодо делегації РФ продовжували ще двічі. У січні цього року керівництво Держдуми вирішило взагалі не направляти своїх депутатів на сесію, щоб таким чином уникнути нового подовження санкцій. Після проведення парламентських виборів у Держдумі вважають, що Асамблея не має права виставляти старі рахунки новій російській делегації. Тож Москва поставила вимогу змінити процедуру підтвердження повноваження національних делегацій. Зокрема, вони хотіли, щоб таке рішення приймала третина всіх присутніх, або 20% від загальної кількості членів Асамблеї. Крім того, Росія вимагала замість моніторингу країн проводити «моніторинг кейсів», тобто випадків, а також ухвалювати резолюції, лише якщо в залі ПАРЄ будуть присутні не менше половини делегатів.