На острові Кюсю в Японії сталося виверження вулкана Асо. У ніч на суботу він викинув стовп диму та попелу на 11 кілометрів. З одного схилу вулкана потекла розпечена лава.


Нині попіл осів на міста і села, розташовані в радіусі 300 кілометрів від місця викидання, а вулканічне каміння було зафіксовано за сім кілометрів від гори Асо. Попіл дістався навіть сусіднього острова Сікоку. А загалом наслідки виверження відчули в 11 містах чотирьох префектур Японії. У деяких з них на вулицях зафіксували до трьох сантиметрів попелу. В місті Асо, розташованому неподалік вулканічної гори, він, наче снігом, вкрив будинки, вулиці й автомобілі. В районі призупинено залізничне сполучення. У префектурах Кумамото та Оіта без електрики залишились 27 тисяч сімей. Енергетична компанія Kyushu Electrіc Power пояснила, що вулканічний попіл та сильний дощ призвели до поламок обладнання, а отже, й перебоїв у електропостачанні.


Метеорологічне управління Японії підвищило рівень небезпеки виверження до третього, за п’ятибальною шкалою.


Асо — найбільший діючий вулкан в Японії і один з найбільших у світі. Його висота над рівнем моря — 1592 метри, він має найбільшу серед вулканів Японії кальдеру, і в ній розміщено кілька кратерів, в яких періодично відбуваються виверження. Останнє відбувалося у травні. Зазвичай стовп диму не перевищує двох кілометрів. Рік тому попіл дістався центру префектури — Кумамото. Тоді, як і тепер, йому присвоїли третій рівень небезпеки. Але нинішнє виверження найсильніше від 1979 року, коли загинуло троє мешканців.


Цього разу, вперше за 36 років, виверження сталося у кратері Накадаке. І відзначається воно дуже сильною вибуховістю, про що свідчить і висота викидання попелу, і розпечене каміння, яке з «вистрілює» з нутра кратера на далеку відстань.


Метеорологи попереджаєть, що вибухове виверження вулкана може тривати значний час. А місцева влада попередила мешканців та туристів, щоб не наближалися до підніжжя гори.

Токіо.