Понад півроку в Помічній Добровеличківського району на Кіровоградщині не можуть дочекатися перших виборів депутатів міської ради об’єднаної територіальної громади та міського голови. Центральна виборча комісія вже двічі відмовляла селищу та ще кільком населеним пунктам у їхньому законному праві стати об’єднаною громадою.

 

Проте місцеві жителі вирішили не здаватись. А в рамках швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO — отримати вичерпні рекомендації щодо подальших дій від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, експертів, а також представників об’єднаних територіальних громад (ОТГ) Новоукраїнки та Тернопільської області.


3 жовтня в місті залізничників відбулася громадська дискусія на тему «Децентралізація в дії. Особливості розвитку об’єднаних територіальних громад». Представники влади, депутати, сільські голови, громадські активісти з Добровеличківського, Компаніївського та Вільшанського районів вели мову про зміни, які очікуються після набуття статусу об’єднаної територіальної громади, про право ОТГ на володіння, користування та розпорядження майном, про те, як надавати послуги з охорони здоров’я та освіти. Говорили про кошти, які надають сьогодні держава та міжнародні фонди на підтримку територіальних громад.


За словами начальника відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лілії Попової, на 2015 рік у Державному фонді регіонального розвитку на підтримку територій було передбачено 2,9 млрд. грн., проте використано лише 82% цих коштів. Нинішнього року державна підтримка запланована в сумі 3 млрд. грн. Для Кіровоградської області обсяг фінансування становить 54,7 млн. грн. Окрім того, держава надає субвенцію для територіальних громад, сума якої залежить від кількості жителів на території ОТГ. На дві територіальні громади Кіровоградської області виділено понад 8 млн. грн. До того ж у територій є можливість отримати додаткові кошти, подавши проекти на конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування», започаткований Мінрегіонбудом.


Під час дискусії експерти наголошували на тому, що законодавство України не встигає за реформою децентралізації. За словами експерта DESPRO Івана Лукері, нині у Верховній Раді перебуває низка законопроектів, які мають спростити процедуру створення територіальних громад. Йдеться про законопроект №4772 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо добровільного приєднання територіальних громад)», який надасть право громадам приєднуватися до вже створеної ОТГ та сприятиме формуванню спроможних громад. А також — про законопроект № 4647 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов зміни меж районів у процесі добровільного об’єднання територіальних громад», який чекає розгляду в другому читанні і дасть змогу призначати та проводити перші вибори в об’єднаній громаді до прийняття рішення Верховної Ради про зміну меж відповідних районів.


На Кіровоградщині сподіваються, що ухвалення згаданих законопроектів дасть поштовх створенню об’єднаних територіальних громад. Сьогодні в області їх лише три. Це, справді, дуже мало. Особливо, якщо порівнювати, наприклад, з Тернопільською областю, де таких громад 26. Чому така різниця? На думку Івана Лукері, нинішня Кіровоградська — це Тернопільська область зразка 2014 року. У Тернополі переваги децентралізації зрозуміли набагато швидше. Тож там уже мають гарні результати, з якими під час дискусії поділився голова Байківецької ОТГ Тернопільської області Анатолій Кулик. Особливо учасників дискусії вразив досвід із закупівлі медичних послуг та залучення інвесторів.


Дискусія ще більше переконала представників громад області в необхідності стати активними учасниками децентралізації.


Павло Рибачук, сільський голова Сухоташлицької сільської ради Вільшанського району:


— Уся біда в тому, що ми необізнані щодо питань децентралізації. Сьогоднішня зустріч розвіяла наші сумніви. Є доцільність об’єднуватися громадам в ОТГ, яка буде більш спроможною й отримуватиме кошти як із власних надходжень, так і від держави. Згідно з перспективним планом у Вільшанському районі за згодою сільських голів було вирішено створити одну громаду на базі одного району, але, вислухавши думки експертів, Сухоташлицькій громаді необхідно замислитися щодо доцільності об’єднання з Побузькою громадою Голованівського району. Там економічно міцна база, в Побузькому працює феронікелевий комбінат. Окрім того, Побузьке розташовано за 14 кілометрів від села. До Вільшанки ж їхати 20 кілометрів, причому — поганою дорогою. Ще один аргумент на користь Побузького — на комбінаті вже працює понад 20 жителів села.


Сергій Савчук, сільський голова Голубієвичів Компаніївського району:


— Ми плануємо об’єднатися з Компаніївкою та утворити Компаніївську об’єднану громаду. Після почутого зрозуміли: на цьому шляху нас чекатиме багато перепон. Ми тільки прийняли рішення про об’єднання. Почувши про позитивний досвід децентралізації, зрозуміли, що це дуже перспективно. Жителі нашого села позитивно налаштовані, у нас територія невелика, надходження коштів незначні. Своїми силами ми не зможемо вижити. Коли станемо членами об’єднаної громади, сподіваємося, в першу чергу, відкрити в селі дитячий садочок, змінити інфраструктуру».

Кіровоградська область.


P. S. Партнер проведення громадської дискусії — ГО «Спільна Дія» (голова Ірина Малик).

 

Голова ГО «Спільна Дія» Ірина Малик, представник DESPRO Олег Баклажов та Лілія Попова продовжують обговорення проблем децентралізації.

 

Фото Олени КАРПЕНКО.