З початку року під час проведення тендерних торгів на Луганщині попереджено завдання економічних збитків державі на суму понад 82 мільйони гривень.


Крок за кроком Луганщина відновлює своє господарство, що постраждало через воєнний конфлікт на Донбасі, і держава в цьому допомагає. Зокрема, для відновлювальних робіт на об’єктах регіону з державного та обласного бюджетів виділено понад 1,3 млрд. грн. Як відомо, відповідно до законодавства України, визначення виконавців робіт здійснюється через процедури державних закупівель. Утім, нерідко їх проводять з порушеннями, які можуть коштувати державі мільйонів гривень. З початку року в результаті заходів СБУ скасовано 24 процедури державних закупівель.


Наприклад, влітку цього року комітетом з конкурсних торгів Кремінської міськради проведено тендер з монтажу водопровідних і каналізаційних систем міста, очікувана вартість якого становила 4,7 млн. грн. Перемогло підприємство з Лисичанська з ціновою пропозицією 3,3 млн. грн. Перевірка СБУ виявила, що фірма на папері збільшила кількість своїх працівників майже удвічі, щоб отримати кошти з бюджету. Насправді усе підприємство налічувало п’ять осіб. Та й технічні можливості не давали змоги провести реконструкцію комунікацій якісно і в стислі терміни.


В управлінні СБУ в Луганській області звертають увагу на те, що надання учасниками закупівель неправдивих відомостей про наявність у них відповідних працівників, обладнання, досвіду таких робіт є типовим порушенням законодавчих вимог. Укладення угод з такими фірмами призводить до того, що роботи виконують некваліфіковані робітники, яких неофіційно залучають підрядні організації за оплату в готівці. Отримані бюджетні кошти переводять у тіньовий обіг.


Про виявлені факти та тенденції СБУ поінформувало керівництво Луганської ОДА. Визначено спільні механізми посилення контролю за використанням бюджетних коштів, а також розроблено конкретні пропозиції центральним органам влади для усунення передумов порушень та зловживань у сфері державних закупівель.