Про це міністр оборони Степан Полторак сказав на відкритті презентаційного форуму виробників військової та спецтехніки, озброєнь і виробів для потреб армії, оборони й силових відомств. У рамках цього заходу в Міжнародному виставковому центрі розгорнуто одразу кілька експозицій — ХІІІ Міжнародна спеціалізована виставка «Зброя та Безпека-2016», форум «Технології Захисту/ПожТех» і Х Міжнародний авіакосмічний салон «Авіасвіт — ХХІ».


— Реформування ЗСУ має тривати паралельно з реформами в економіці та ОПК. Для мене важливий серійний варіант. Настав час виходити зі стану розробок на кінцевий етап виробництва, щоб представлені тут зразки надійшли до війська. Всім компаніям, якщо вони хочуть забезпечувати армію, потрібно працювати набагато краще, ніж вони працюють сьогодні. Ще раз повторю — для ЗСУ цікава готова продукція, а її, на жаль, не так багато, — сказав Степан Полторак журналістам, які оточили міністра під прикриттям броньованих автомобілів «Козак-2» і «Козак-5».


На одному великому майданчику представлені розробки та дослідні зразки трьохсот учасників — вітчизняних і закордонних компаній з 12 країн. Ця широкомасштабна експозиція — презентація гравців ринку озброєнь і спецтехніки. Вона відбувається напередодні Дня захисника Вітчизни, який в Україні відзначається 14 жовтня, і є певним перспективним подарунком для наших воїнів і силовиків.

 

У рамках форуму «Укроборонпром» провів публічну демонстрацію тактичного міні-бронетранспортера «Фантом». Цей виріб є однією з передових розробок ДП «Спецтехноекспорт». «Він є першим кроком у створенні перспективних систем, які повинні замінити традиційне озброєння», — сказано в релізі концерну.
На «дитяче» питання, чи сподобалася йому експозиція, Полтарак відповів: усі зразки, які він встиг тут побачити, для нього — не нові, він з ними вже знайомився раніше. А що стосується нових, ще публічно невідомих зразків типу апаратури внутрішньому зв’язку та комунікації FONET («Практика»), то — це, за словами міністра, техніка майбутнього, й вона поки що не проходила випробувань.
Міністр оборони Степан Полторак з’явився за півгодини до офіційного відкриття експозиції та марш-кидком пройшовся по її периметру, зупиняючись біля «габаритних» виробів — бронетехніки й спецтранспорту, призначеного для евакуації. Ставив уточнюючі запитання виробникам, цікавився польовими випробуваннями й відзивами, які ті одержали...
Схоже, керівника військового відомства побачене не надто вразило. Проте він визнав: переформатувати армію під сучасний стандарт без нових зразків озброєння та техніки дуже важко.
Він зазначив, що для армії сьогодні цікаво все, що стосується засобів зв’язку, бронетехніки, авіації. Особлива увага — спецмашинам для евакуації поранених. На жаль, поки що жодна з компаній, з якими ми працюємо, не готова поставити готові вироби.
Міністр визнав: за рік, що минув із часу проведення попередньої виставки, зроблені серйозні напрацювання в модернізації авіатехніки, засобів ППО, броньованих машин. При цьому розроблювачі врахували всі зауваження від наших воїнів, які використовували бронетехніку на передовій.
На відкритті експозиції «Зброя та Безпека» також були присутні Секретар РНБО Олександр Турчинов у супроводі кількох десятків осіб, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зі значним за кількістю почтом. Начальник Генштабу ВСУ Віктор Муженко вочевидь намагався не привертати зайву увагу й на тлі інших керівників силових відомств його ескорт був досить аскетичним.

 

Спеціалізований броньований автомобіль КрАЗ-SPARTAN, обладнаний системою безпілотного керування.

 

У центрі: міністр оборони України Степан Полторак.

 

Протитанкові керовані ракети.

 

Відвідувачам виставки було на що подивитися.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.