Президент ПАРЄ Педро Аграмунт у понеділок на відкритті осінньої сесії Асамблеї ані словом не згадав про окупацію Росією частини українського Донбасу, проте заявив, що деякі групи заважають вести діалог із Москвою.

Про це повідомила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка перебуває у складі української делегації у Страсбурзі, на своїй сторінці у Фейсбук. За її словами, даються взнаки часті поїздки Аграмунта до Москви і його спілкування з кремлівським режимом. «Він публічно бідкається, що відсутність Росії в ПАРЄ не йде на користь ані РФ, ані ПАРЄ, ані іншим 46 країнам — учасникам Асамблеї... Разом з тим він жодного разу не згадав Донбас, не вимовив такого слова, як Донбас, навіть про відданість Мінським угодам не говорив, а якось обтічно підсумував про те, що «мета проведення діалогу між 47 країнами не повинна підривати наші цінності», — заявила Геращенко.

 

Як повідомила Ірина Геращенко, Аграмунт наголошував, що «не можна міняти кордони і порушувати територіальну цілісність інших країн, а конфлікт в Україні і незаконна анексія Криму неприпустимі». «І жодного слова, яка ж це країна порушила територіальну цілісність України і вкрала Крим», — обурюється вона. Отож, за її словами, українська делегація звернулися до керівництва Європейської народної партії — політичної групи, що делегувала Аграмунта на високу посаду — з проханням дати оцінку його позиції.


Тим часом представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба в ефірі «5 каналу» заявив, що повернення російської делегації до ПАРЄ може дискредитувати саму Асамблею. «З точки зору загальнодипломатичної ситуації, з точки зору міжнародного фронту — якщо все-таки, правдами й неправдами, вдасться росіянам наступного року повернутися, не виконавши при цьому вимоги резолюцій, а ще й змусивши Асамблею змінитися заради росіян, то це буде ескалацією кризи самої Асамблеї, її дискредитації. Ми навчилися воювати з росіянами на різних фронтах, але сама Асамблея від такого кроку втратить свій статус авторитетної міжнародної інституції. Ми вважаємо, що якраз сама Асамблея несе основні ризики від повернення росіян», — резюмував Кулеба.


На позицію президента Асамблеї відреагував й екс-глава українського МЗС Леонід Кожара. «Мені здається, що логіка президента ПАРЄ така, що краще розмовляти з Росією, ніж не розмовляти. Тому ПАРЄ хотіла б мати російську делегацію, щоб вести з ними безпосередній діалог. По-друге, Росія — великий платник до бюджету Ради Європи. Я так розумію, Рада Європи також стикається з проблемою фінансування. Ці два аргументи, я думаю, є мотивами, які сповідує президент ПАРЄ. Також існує потужне проросійське лобі в Раді Європи, яке піднімає тиск», — заявив він, передає телеканал «112 Україна».


Учора в рамках засідання ПАРЄ виступив президент Франції Франсуа Олланд. Серед інших питань він торкнувся і теми виконання Мінських домовленостей. На його думку, пріоритетнішим питанням є проведення місцевих виборів, а не повернення Києву контролю за українсько-російським кордоном. Водночас Олланд наголосив, що не йдеться про проведення виборів за будь-яку ціну — цьому мають передувати дії інших сторін, «в тому числі бойовиків, на яких має вплив Росія». «В першу чергу припинення вогню, відведення зброї, роззброєння, але після цього — вибори», — додав французький лідер.