Росія продовжує жонглювати мирними переговорами. Благо, конфліктів, у яких вона безпосередньо бере участь, вистачає. 


Недавно в РФ заявили, що призупиняють перемовини у «нормандському форматі», але після подібної заяви США, зробленої, щоправда, стосовно переговорів із сирійського конфлікту, в Кремлі несподівано озвучили можливу дату наступної зустрічі «четвірки»: в Берліні 19 жовтня. Про це в понеділок заявив помічник президента Росії Володимира Путіна Юрій Ушаков, повідомляє «Інтерфакс».


Цікаво, що раніше 19 жовтня Путіна сподівалися бачити в Парижі. Учора прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Володимир Путін вирішив скасувати візит до Парижа через «заходи, які випали з програми візиту».


Натомість президент Франції Франсуа Олланд так роз’яснив скасування візиту: «Я повідомив Путіну, що розглядаю можливість такого візиту лише в разі, якщо ми можемо говорити про Сирію. Тільки про Сирію. Але він вирішив відкласти цей візит», — цитує «Європейська правда».


Насправді вже кілька тижнів французька медіаспільнота перебувала в очікуванні цього візиту передусім тому, що з початком жовтня Росія стала головним фігурантом новин, присвячених загостренню конфлікту в Сирії. 8 жовтня президент Франції Франсуа Олланд запропонував ухвалити на Радбезі ООН підготовлений Парижем і Мадридом проект резолюції про негайне припинення бомбардувань житлових кварталів у Алеппо, наголосивши, що «...країна, яка накладе вето на цю резолюцію, буде дискредитована в очах усього світу. Вона нестиме відповідальність за продовження безчинств». І єдиною країною, що наклала вето на резолюцію, стала Росія. Після цього Франсуа Олланда заявив французьким ЗМІ, що не впевнений, чи готовий він приймати Путіна, а також припустив можливість висунення проти Росії звинувачень у воєнних злочинах. 


10 жовтня міністр закордонних справ Франції Жан-Марк Еро повідомив, що його країна звернеться в Міжнародний кримінальний суд ООН з проханням розслідувати можливі воєнні злочини в Сирії, в тому числі й Росії. Проте ні Росія, ні Сирія не є учасниками Міжнародного кримінального суду. Тому, якими можуть бути наслідки судових рішень в разі, якщо до них таки дійде справа, уявити важко.


А тим часом Москва перевела стрілки годинника з Парижа на Берлін. Поки не зрозуміло, чи не відмовиться Путін і від цього візиту. А також, чи візьме участь у переговорах «четвірки» Україна, яку інформація про берлінську зустріч, схоже, застала зненацька. Але вчора посол Росії у Франції Олександр Орлов в ефірі радіостанції «Ероп-1» заявив, що це канцлер ФРН Ангела Меркель запросила лідерів країн «нормандської четвірки» (України, Німеччини, Франції та РФ) у Берлін на вечерю 19 вересня. То хто ж відмовить Ангелі Меркель у запрошенні на вечерю?