У понеділок у Стамбулі міністр енергетики й природних ресурсів Туреччини Берат Албайрак і міністр енергетики РФ Олександр Новак підписали міжурядову угоду про будівництво газопроводу «Турецький потік».


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв, що з турецької сторони роботи з реалізації цього енергетичного проекту буде максимально прискорено. Проект передбачає прокладання двох магістральних трубопроводів по дну Чорного моря, потужність кожного становитиме 15,75 мільярда кубометрів газу. Всі роботи плановано завершити до грудня 2019 року. Російський президент пообіцяв, що газ «Турецьким потоком» Туреччина отримуватиме зі знижкою.


«Туреччина прагне перетворитися на транзитний газовий коридор для Європи... Цим трубопроводом природний газ надходитиме на Балкани безпосередньо через Чорне море», — зазначив президент Туреччини після підписання угоди.


Але сподіватися тільки на російський газ за непередбачуваної поведінки агресора на міжнародній арені Туреччина не має наміру. В понеділок прем’єр-міністр країни Біналі Йилдирим підтвердив, що в плани Анкари входить і якнайшвидше закінчення будівництва газотранспортних потужностей Трансанатолійського трубопроводу (TANAP), яким має транспортуватися газ із азербайджанського родовища «Шах Деніз» від грузино-турецького кордону на сході до турецько-болгарського — на заході країни. До Туреччини азербайджанський газ має надійти вже в 2018 році, тому турецька сторона має намір форсувати його будівництво. Плановано, що Трансадріатичним газопроводом газ почне надходити до Європи на початку 2020-го.


Одне слово, на Путіна сподівайся, але май і запасний енергетичний варіант. У такий спосіб Анкара убезпечить себе і Європу від можливого шантажу Москви, в руках якої газ не раз перетворювався на важіль політичного тиску.