«Улітку парламент ухвалив закон, який знижує акциз на вживані автомобілі. Але під час їх купівлі за кордоном українці стикаються з труднощами (отриманням Шенгенської візи, розмитненням транспортного засобу тощо). То чи не спонукатиме цей закон появі перегонщиків? Чи можна буде купувати авто за дорученням?»


Іван ТОЛОЧКО.


Івано-Франківська область.


Голова Комітету Верховної Ради з питань транспорту Ярослав ДУБНЕВИЧ (на знімку):

 


— Закон передбачає зниження ставок акцизного податку тільки на легкові автомобілі, випущені після першого січня 2010 року. Зауважу, що станом на перше жовтня розмитнено 7,2 тисячі автомобілів. Від сплати акцизів, мита та інших платежів до державного бюджету надійшло майже 300 мільйонів гривень.


Крім того, громадянин має право ввезти один автомобіль раз на рік. За дорученням цього робити не можна. Якщо особа захоче продати транспортний засіб протягом року, то їй доведеться сплатити повну ставку акцизного податку. Доставляти автівки з країни-агресора законом заборонено.


Президент Петро Порошенко вніс до Верховної Ради законопроект з правками до вищезгаданого закону, згідно з якими можна буде придбати тільки один вживаний автомобіль до 2019 року. Також забороняється його перепродаж. Але поки що цього документа в порядку денному немає.
 

Довідка


За розмитнення транспортного засобу з об’ємом двигуна від 1 до 1,5 л треба сплатити 63 євро (раніше було 1761 євро). Для автівок з моторами від 1,5 до 2,2 л ставка акцизу становить 534 євро (раніше було 4882 євро).

 

Читачі, запитуйте. Газета «Голос України» запрошує читачів ставити запитання народним депутатам, очільникам парламентських комітетів, міністрам та керівникам інших органів державної влади. Запитання надсилайте на електронні адреси: melya@golos.com.ua, maіl@golos.com.ua. Відповіді виходитимуть у газеті та розміщуватимуться на сайті www.golos.com.ua в рубриці «Читач запитує...».