Влада сусідньої з Кримом Херсонщини б’є на сполох — почастішали сигнали про можливість диверсій на стратегічних об’єктах, тому вони потребують захисту. І захищати є що: єдиний у краї цивільний Херсонський аеропорт, підприємство магістральних електромереж, насосні станції Північно-Кримського та Каховського магістрального каналів, які забезпечують три чверті потреб усього півострова у питній воді та електроенергії. Але сказати виявилося легше, ніж зробити.

Приїхавши до Херсонського підприємства магістральних електромереж у Нову Каховку, голова облдержадміністрації Юрій Одарченко побачив лише співробітників відомчої охорони та міліцейські патрулі — ніяких надзвичайних заходів ніхто не вживав. Хоча директор ХМЕМ Дмитро Моцьо каже: вихід з ладу основної генеруючої підстанції призведе до мільярдних збитків та техногенної катастрофи, наслідки якої доведеться долати щонайменше п’ять років. Аж ніяк не схожа на фортецю і головна насосна станція Північно-Кримського каналу: тут дорогу перекрили шлагбаумом та поспіхом відкопали неглибокі окопи для стрільби лежачи. Позиції зайняли бійці у старенькому камуфляжі, зате з кулеметами. З якої частини — не зізнаються, та співробітники ПКК підозрюють, що це може бути спецпідрозділ місцевого управління СБУ. Підходи до насосних Каховського магістрального каналу також перекрили парні міліцейські патрулі з автоматами, проте все це — лише видимість безпеки. Периметр збудованих за часів СРСР життєво важливих для економіки півдня України об’єктів настільки величезний, що у силовиків просто не вистачає сил та засобів для ефективного контролю.

 — У Криму цивільні аеропорти захоплюють, отже, і нам треба передбачити можливості протидії цьому. Поставили свої вантажівки на злітно-посадкову смугу, попросили владу про виділення додаткової охорони. Нам у відповідь надіслали... чотирьох «самооборонців» з дерев’яними палицями. Але ж я сам військовий авіатор, полковник у відставці, і точно знаю: за стану військової загрози охорона аеропорту має забезпечуватися двома ротами повного складу! — нервує директор комунального підприємства «Херсонські авіалінії» Григорій Усик.

Питання поки що залишається відкритим.

Фото Сергія ЯНОВСЬКОГО.

Херсонське підприємство магістральних електромереж — запорука енергетичної безпеки Криму.

В’їзд до головної насосної станції Північно-Кримського каналу відтепер охороняють бійці зі зброєю.