Активісти з Торецька встановили на териконі навпроти окупованої Горлівки український та кримськотатарський прапори

 

Під час Революції Гідності в Торецьку (колишній Дзержинськ) Донецької області прокинулося громадянське суспільство. «Разом із людьми з багатьох куточків України ми відчули себе громадянами, які вже не мають права мовчати і просто спостерігати за злочинами режиму Януковича. Поки ми поодинці стежили за мітингами десятків тисяч наших донецьких однодумців, Росія окупувала Крим, а в самому Донецьку та інших містах Донбасу російські терористи та їхні поплічники — місцеві колабораціоністи почали захоплювати адмінбудівлі», — розповідає голова громадської організації «Твоє Нове Місто» Володимир Єлець.

 

«Зі сльозами на очах ми спостерігали, як під керівництвом тодішнього очільника міста було зірвано український прапор, на місце котрого повісили прапор якоїсь вигаданої в Кремлі «республіки». Влада Дзержинська разом із представниками проросійських бойовиків прийняла рішення про проведення незаконного «референдуму», — каже активіст організації Андрій Грудкін.


Вийшли із підпілля


А вже 21 липня в місті була війна. Українські бійці провели операцію з визволення. Однак танк і БТР, які приїхали на підтримку окупантів із Горлівки, знищили будівлю міської ради та розстріляли будинки в центрі населеного пункту.
Після визволення активісти познайомилися з групою волонтерів, які тривалий час перебували в підпіллі, бо боялися розправи з боку сепаратистів. Місцеві патріоти власними силами організували перше в місті по-справжньому українське дитяче свято, автопробіги з національними прапорами, гідно відзначили першу річницю визволення Дзержинська від бойовиків «ДНР». І все це — лише за 15 кілометрів від лінії фронту.
Паралельно продовжували культурологічні заходи — такі, як передачі українських книжок бібліотекам, літературні читання, проведення відеофлешмобу Kobzar-Challenge, до якого приєдналося багато міст області, присвяченого 202-й річниці від дня народження Тараса Шевченка. Долучалися до громадських акцій, зокрема до флешмобу #Donbass_UA_EU напередодні референдуму в Нідерландах про асоціацію України з ЄС. Волонтери організовували святкування знакових подій: День Гідності та Свободи, День Соборності, День визволення Торецька від бойовиків, День незалежності України, День міста. Особливою подією став приїзд до Торецька поїзду єдності «Труханівська січ», коли, крім чудового концерту, волонтери відвідали кілька міських шкіл із майстер-класами. Діти разом із художником Василем Власюком розмалювали зупинку в центрі міста.
Через співпрацю із Союзом українок Скандинавії військові, які захищають наші рубежі, і діти прифронтової зони не раз отримували гуманітарну допомогу зі Швеції.


Від Карпат до шахтарського краю


Крім того, активісти разом із благодійниками з Києва кілька разів передавали ліки до центральної лікарні Торецька, а в січні 2016-го організували поїздку дітей до Івано-Франківської області на Різдво. У червні провели дитяче свято «Літо об’єднує». Відзначимо, що всі заходи проводилися без будь-якої підтримки з боку міської влади.
«У липні нинішнього року відбулася ще одна велика акція — «Трембіти з Торецька». Наші активісти здійснили подорож до Карпат, де придбали трембіти, після чого відвідали 13 міст України, в кожному з яких люди грали на цих інструментах. Тепер трембіти звучать на передових позиціях українських воїнів», — розповів А. Грудкін.
У середині вересня в Торецьку масово відзначили мусульманське свято Курбан-байрам, уперше в історії міста. Основним концептом події стало гасло «З Україною в серці». На святковій трапезі представники різних конфесій і національностей заявили про необхідність об’єднуватися заради спільного майбутнього в Україні та протистояння країні-агресору Росії. На завершення святкування активісти встановили поруч з українським кримськотатарський прапор на передових позиціях — навпроти окупованої Горлівки.
«Звичайно, є багато проблем, зокрема, в економічній і соціальній сферах, розвитку потребують всі галузі життєдіяльності, але місто вже стало іншим. Ми зробимо наш Торецьк успішним і розвиненим, поліпшимо життя людей. Незважаючи на обстріли російської артилерії», — резюмував Володимир Єлець.


Марина КУРАПЦЕВА (за матеріалами Донецького прес-клубу).

 

«Трембіти з Торецька» —  подорож активістів Україною.

 

Майстер-клас художника В. Власюка.

 

Один із волонтерських концертів у вільному Торецьку.

 

Фото надано Донецьким прес-клубом.