Нагадаємо спочатку, що демобілізовані учасники антитерористичної операції, які перебувають на обліку в центрах зайнятості, належать до пільгової категорії громадян, отже, їхньому працевлаштуванню має приділятися пріоритетна увага. Якщо казати конкретно, то, згідно з поправками до Закону України «Про зайнятість населення», що набрав чинності 30 серпня, кожне підприємство, яке має штат понад 20 співробітників, зобов’язане виконати 5-відсоткову квоту на працевлаштування осіб пільгових категорій. З вересня до цієї категорії належать і учасники АТО. Яка ж насправді ситуація з їхнім працевлаштуванням?
— Є проблеми, — не приховує директор обласного центру зайнятості Сергій Болотський. — І головний тут аспект — заробітна плата. На жаль, роботодавці нашої області не можуть запропонувати високу зарплату, зіставну з тим грошовим забезпеченням, яке люди отримували, проходячи військову службу.
Економіка регіону поступово відновлюється, однак далеко не тими темпами, які хотілося б мати. Промислове виробництво багатьох підприємств, як і раніше, стоїть, малий і середній бізнес із завданням працевлаштування поки що не справляється. Та й зарплата тут невелика. Тож який вихід?
— Ми пропонуємо учасникам АТО контрактну службу, — відповідає чиновник. — 47 «строковиків» уже влаштувалися на службу за контрактом. Крім того, допомагаємо учасникам АТО з відкриттям власної справи. Цього року 12 осіб почали свій бізнес, пройшовши перенавчання і захистивши свій бізнес-план. Наприклад, у Новопсковському районі один із військовослужбовців відкрив оздоровчий комплекс і масажний салон. У Лисичанську учасник АТО зайнявся створенням електронних видань, пройшовши певне перенавчання, а в Сєверодонецьку колишній військовослужбовець відкрив сервісний центр із ремонту комп’ютерів. Але переважно люди, які одержують гранти або разову допомогу, ведуть сільськогосподарський бізнес — займаються розведенням птиці, землеробством або надають побутові й торговельні послуги.

Факт


За дев’ять місяців поточного року до обласної служби зайнятості звернулося 25,5 тисячі осіб. Підприємства надали понад 11 тисяч вакансій, які були заповнені на 95%. Майже 50% вакансій — це робочі професії і 25% становлять місця для службовців.


Нині на обліку в Луганському обласному центрі зайнятості —— 143 безробітні зі статусом учасника АТО. Середня допомога, яку вони отримують, становить 3—4 тисячі гривень. За словами Сергія Болотського, в службі зайнятості вакансій з такими зарплатами зовсім мало. До речі, за рівнем середньої заробітної плати найбільш високооплачуваними серед основних видів економічної діяльності на території Луганщини в серпні були працівники фінансової і страхової діяльності — 9116,5 грн. За ними з великим відривом за рівнем середньої заробітної плати — працівники, що займаються професійною, науковою і технічною діяльністю, — 6340,3 грн., а також працівники сфери державного управління і оборони — 5617,9 грн. Працівники видобувної промисловості й розробки кар’єрів у серпні одержали в середньому зарплату в 5539,6 грн., переробної промисловості — 5107,2 грн. Але таких вакансій обмаль.
— За допомогою громадських, волонтерських і донорських організацій, соціальних партнерів ми намагаємося всіляко допомогти нашим захисникам, — підсумовує Сергій Болотський. — Але багато що, якщо не основне, залежить від економіки регіону.


Вл. інф.