Чутки про появу розвідувально-диверсійних загонів та розвідувальних дозорів російських інтервентів, що вже тиждень циркулюють по селах близьких до Криму Генічеського, Каланчацького, Каховського районів Херсонщини, лише зараз отримали офіційне підтвердження.

На сайті Служби безпеки України з’явилося повідомлення про те, що співробітники СБУ затримали розвідгрупу військовослужбовців РФ, котрі проникли на територію Таврії «поза пунктами контролю» і збирали інформацію про передислокацію та ступінь готовності військових частин наших Збройних Сил — 3-го зенітно-ракетного дивізіону, 208-ї зенітно-ракетної бригади, а також підрозділів 79-ї аеромобільної бригади, котрі несуть службу на блокпостах. (До речі, на сайті СБУ «грамотії» в погонах образливо найменували аеромобільну, себто елітну десантну, бригаду «автомобільною»).

За даними СБУ, очолював групу громадянин РФ, офіцер військової розвідки, котрий мав при собі паспорт громадянина України на ім’я Арбузова Євгена Сергійовича, 1986 року народження. Він визнав, що збирав інформацію також про координати розташування блокпостів. На жаль, місцеві силовики та правоохоронці більше нічогісінько про затриманих повідомити виявилися не в змозі — склалося враження, що вони й самі дізналися про них з Інтернету. В прокуратурі області та Херсонській прокуратурі з нагляду за дотриманням законності у військовій сфері кореспонденту «Голосу України» сказали, що ніякої інформації про затримання російських розвідників поки що не мають. А прес-секретар УСБУ Вікторія Шакула з дивовижною «відвертістю» порекомендувала... прочитати новину на сайті СБУ.

Херсонські журналісти з цього приводу навіть не дуже здивовані: що за призначеного при Януковичі колишнього начальника обласного управління Служби безпеки України Олега Река, що за нового — Сергія Шевченка херсонські «лицарі плаща й кинджала» кожне своє слово звикли узгоджувати з Києвом і від «лінії партії» — ні на крок. Але така «відкритість» лише дезорієнтує населення. І породжує нові панічні чутки: то про підготовку диверсії на Каховській ГЕС, то про нічний прорив з Чонгара банди озброєних бойовиків на вантажівці з автоматами, котрі буцімто стріляють у все, що рухається. Миру й спокою в південних степах це вочевидь не додає.