Учора на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи у Страсбурзі обговорювали політичні наслідки конфлікту в Україні. Доповідачками з українського питання були Марілуіза Бек та Крістіна Зеленкова. На думку пані Бек і на противагу заяві, зробленій Президентом Франції Франсуа Олландом у вівторок (у цих самих стінах), передумов для проведення виборів на Донбасі на сьогодні немає. 

 

 

У звіті, присвяченому порушенню прав людини в анексованому Криму і не підконтрольних Україні районах Донбасу, також вказано, що відповідальність за ситуацію має нести Росія, проте й Україна відповідальна за окремі порушення в зоні АТО.


У підготовленій резолюції щодо ситуації з правами людини в Криму і окремих районах Донбасу зазначається, що «ДНР» і «ЛНР» створювались, контролюються та підтримуються за участі Росії. Доповідач зауважила, що безпекова ситуація на Донбасі дуже далека від умов для проведення виборів, як це передбачено Мінськими угодами. Ситуацію в Криму оцінили як «атмосферу залякування, чому сприяють багато випадків гучних вбивств, викрадень та побиття, які залишаються непокараними».


Також Бек зазначила, що в міжнародних правозахисних організацій є задокументовані факти порушень прав людини і українською стороною, зокрема СБУ. Водночас вона вказує, що влада України проводить розслідування таких випадків. Доповідачка ПАРЄ наполягає, що наразі єдиним шляхом розв’язання конфлікту є Мінські угоди. Тому обидві сторони мають їх виконувати.


Інша доповідачка К. Зеленкова запропонувала знову засудити незаконну анексію Криму Російською Федерацією і закликати Москву вивести свої війська з України. У резолюції «Політичні наслідки конфлікту в Україні», зокрема, було сказано, що Асамблея «ще раз підтверджує свою прихильність принципу мирного врегулювання спорів і незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів». «Асамблея шкодує, що, незважаючи на триваючу відмову міжнародного співтовариства визнати анексію Криму Російською Федерацією і застосування різних видів санкцій проти РФ і її громадян, не тільки анексія не була скасована, а й становище в галузі прав людини на півострові продовжує погіршуватися», — йдеться в проекті резолюції.


Як повідомляв «Голос України», днем раніше у ПАРЄ виступив Ф. Олланд (на знімку), який, зокрема, заявив, що Україна повинна провести вибори на Донбасі до повернення контролю над державним україно-російським кордоном. Ця заява збурила українське суспільство. «Насправді він не сказав жодного нового слова. Це позиція Франції і Німеччини, яка уособлює позицію ЄС: безпека — вибори... — кордон», — написала у Фейсбук перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко.


Учора в ПАРЄ також виступили Володимир Жемчугов та Геннадій Афанасьєв — люди, які пережили полон в ОРДО. «Вони говорили про необхідність звільнення всіх інших заручників і що ПАРЄ і РЄ не має права стояти в цих процесах осторонь, — написала у Фейсбук Ірина Геращенко. — Це було сильно... Протягом цих трьох днів В. Жемчугов і Г. Афанасьєв зустрілися з керівниками всіх політичних груп ПАРЄ. Я впевнена, це були надзвичайно важливі зустрічі, бо іноді європейські партнери не хочуть чути від нас відверту інформацію про війну. Але тут — від Володі і Геннадія — вони почули. І побачили».


Фото із офіційного сайту ПАРЄ.