В Іспанії під слідством перебувають одинадцять громадян України, котрих звинувачують у причетності до мережі, яка займається постачанням зброї і наркотиків терористам в Іраку та Лівії. Українці, як повідомив 11 жовтня на прес-конференції в Мадриді підполковник Цивільної гвардії Хав’єр Рохеро, були членами команди вантажного судна Martі N. Судно під прапором Панами вийшло 23 вересня з іспанського порту Альмерія в напрямку Лівії і було затримано в західній частині Середземного моря. Правоохоронці знайшли на борту 20 тонн гашишу, схованого в деревині, повідомляє DW.


На запитання кореспондента DW: «Чи є українці джихадистами?» підполковник відповів, що «вони такими не є і були найняті мережею лише для транспортування марокканського гашишу — близько 20 тонн — лівійським терористам». Надалі наркотик мав реалізовуватися в європейських країнах, а гроші — піти, серед іншого, на потреби джихаду. За участь у наркоторгівлі затриманим можуть присудити по 10 років, проте ймовірне збільшення терміну через факт «співпраці з терористами». Водночас Рохеро припустив, що «заарештовані могли й не знати, кому призначався вантаж».


Арешт став частиною спільної операції, яку з 2015 року проводять групи з Іспанії, Італії, Франції та Греції в координації з Європолом і американською DEA. Загалом за час операції виявили 100 тонн гашишу, 11 400 одиниць зброї, більше мільйона патронів і 10 тонн вибухових речовин, затримано 109 осіб.


Мережа діяла під керівництвом сирійців, які постачали зброю та наркотики групам бойовиків у Лівії та інших країнах, у тому числі терористам-джихадистам. При цьому Хав’єр Рохеро повідомив, що судна терористи фрахтували на території Туреччини.


Учора представниця Консульської служби МЗС України Ореста Старак розповіла «Голосу України», що до нашого консульства в Малазі не надходило жодного офіційного повідомлення про затримання громадян України.

Отож учора дипломати самі почали робити запити і з’ясовувати обставини справи. Коли верстався номер, додаткової інформації стосовно осіб моряків і обставин їх затримання не було.