Сьогодні у Генасамблеї ООН проведуть голосування щодо затвердження португальця Антоніо Гутерриша на посаду генерального секретаря. Про це йдеться у листі глави Генасамблеї ООН Пітера Томсона, розповсюдженому прес-службою Організації. Окрім того, Томпсон скликав неофіційне пленарне засідання на 19 жовтня, на яке всі держави-члени і групи запрошуються до перших спільних дебатів із новим очільником Організації Об’єднаних Націй.


Гутерриш стане 9-м генсекретарем Організації. З 1 січня 2017 року португальський політик змінить чинного генсека ООН Пан Гі Муна, який пропрацював два терміни поспіль. На цій посаді Гуттериш пробуде до 2021 року. Раніше він обіймав посаду верховного комісара ООН у справах біженців у період з червня 2005-го по грудень 2015 року. Окрім того, Гутерриш протягом 28 років працював в уряді та на державній службі в Португалії. У своєму виступі як кандидат на посаду керівника всесвітньої організації перед делегатами Генасамблеї він сказав, що йому стане в нагоді цей досвід роботи.
Видання New York Tіmes писало, що Антоніо Гутерриш може стати реформатором ООН. На посаді прем’єр-міністра він створив сприятливі умови для розвитку бізнесу і провів масштабну приватизацію державних компаній, при цьому вливаючи значні кошти в соціальні програми, такі як розвиток державної системи освіти і охорони здоров’я. Він добився прийняття закону про встановлення мінімального рівня доходів для родини і створення урядового фонду для допомоги бідним верствам населення досягти цього рівня.