Рішення суду Кіпру, що розглядав справу п’яти трафікантів, які на судні намагалися переправити 595 біженців із Туреччини до Греції, шокувало всіх у Греції й на острові.


Команда корабля «Баріс», що складається із сирійців і афганців, за нелегальну доставку до європейського раю брала з кожного нелегала по 7 тисяч євро й обіцяла доправити їх цілими і неушкодженими до Італії. Винятків не робили й для дітей, яких було майже сотня на борту судна.
В операції із затримання «летючого голландця» брали участь військові кораблі, тому втекти від погоні перевантаженому судну з мігрантами не вдалося. Воно було затримано біля острова Крит, який трафіканти видали біженцям за італійський берег і мали намір висадити їх там. Команда була заарештована й постала перед судом Кіпру. Після ретельного розгляду справи про нелегальний трафік людей кожен із них був засуджений до 595 років тюремного ув’язнення (по року за кожного нелегала) і штрафу в розмірі 200 тисяч євро за те, що піддали ризику життя величезної кількості людей, і незаконне вторгнення в грецькі територіальні води.
Підсудні намагалися пом’якшити покарання твердженням, що вони самі є біженцями й зважилися на транспортування своїх співвітчизників тільки тому, що в них не було таких грошей для морської подорожі до Італії. Але суд з’ясував, що саме п’ятеро підсудних, які мають певний досвід судноводіння, найняли судно в турецькій транспортній фірмі й гроші, зібрані з товаришів по біді, поклали у свою кишеню. Грецькі ЗМІ повідомляють, що засуджені трафіканти проведуть у в’язниці тільки 25 років, оскільки це максимальний термін покарання у Греції.