Днями японські спеціалісти помітили, що з однієї з цистерн для утримання високорадіоактивної води, розміщених на території аварійної АЕС «Фукушіма», витікає (точніше, викапує) вода з високим вмістом радіації. За приблизними оцінками «накапало» її 32 літри. І в кожному літрі вміст бета-випромінюючих речовин становив 590 тисяч бекерелів, в той час як для зливання в море допускається не більше 150 бекерелів на літр. Співробітники ТЕРСО переконують, що вода з цистерни не потрапила назовні, а знаходиться у бетонному резервуарі.
Висота і діаметр цистерни, з якої стався витік, 10 метрів. Величезна бочка. Не так просто помітити в ній прокапування, хоча на станції знають, що ризик протікання у цистернах так званого фланцевого типу великий, їх ще в першій половині року збиралися поміняти. Але не встигли.
Обсяги забрудненої води, яка утворюється на АЕС «Фукушіма» через охолодження реакторів, постійно зростає. Система очищення не встигає її переробляти. Нині загальний об’єм води, яка міститься в цистернах та очікує своєї черги на очищення, становить 200 тисяч тонн.
Водночас, за підрахунками спеціалістів, ще 68 тисяч тонн накопичилося у підвальних приміщеннях енергоблоків. За звичних умов забруднена вода в підземних приміщеннях перебуває десь за 30 сантиметрів від поверхні. Однак нещодавно, після сильних дощів, рівень її майже зрівнявся з поверхнею. Допускати це неможливо. Тож співробітники ТЕРСО розробили план з відкачування 500 тонн радіоактивної води із турбінного залу першого реактора. Спочатку — в резервуари, а потім відправлять на очищення.
За першим реактором черга дійде до другого й третього. А щоб припинити витоки назовні станції, ліквідатори продовжують споруджувати навколо неї підземну крижану стіну. Завершити роботи із замороження ґрунту мають до кінця нинішнього року. Нещодавно уряд виділив із державного бюджету черговий транш — майже 318 млн. доларів.
До речі, оператор атомної станції «Фукушіма» компанія ТЕРСО створила сайт, на якому в реальному часі візуалізується радіаційна обстановка на «кордоні» АЕС та моря. Завдяки постійному «включенню» кожний бажаючий тепер може перевірити, чи надходять радіоактивні матеріали з аварійної станції в океан. Сайт поки що доступний тільки японською мовою. Однак спеціалісти ТЕРСО заявляють, що розробляється і його англомовний варіант.


Довідково


Аварія на АЕС «Фукушіма» сталася в березні 2011 року. Після землетрусу силою в 9 магнітуд за шкалою Ріхтера та руйнівного цунамі (в районі АЕС хвиля сягала 15 метрів висоти) вийшли з ладу системи енергозабезпечення та водоохолодження. В результаті на трьох енергоблоках відбулося розплавлення ядерного палива, яке пропалило захисні корпуси реакторів. Відтоді на енергоблоки безперервно подається вода, яку збирають і очищують, але яка частково витікає через щілини, заповнює підземні поверхи, потрапляє в дренажну систему та закритий порт в акваторії станції.

Токіо.