Учора в сесійній залі парламенту відбулися парламентські слухання на тему «Права дитини в Україні: забезпечення, дотримання, захист». Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд, відкриваючи слухання, наголосила: «Те, як держава, суспільство ставиться до дітей — до їх освіти, охорони здоров’я, означає, як вона ставиться до свого майбутнього. Скільки даємо сьогодні дітям, стільки інвестуємо у наше майбутнє».


Діти і війна — ось найстрашніша тема сьогодення. Заступник міністра соціальної політики Сергій Устименко навів вражаючі факти. Із 1,7 мільйона офіційно зареєстрованих вимушених переселенців із зони АТО та окупованого Криму — понад 236 тисяч дітей. 

 

Станом на липень 2016 року, на підконтрольній Україні території Донецької та Луганської областей зареєстровано 421,5 тисячі дітей, 42% від довоєнного показника. Серед них — більше шести тисяч дітей-сиріт. Водночас майже 120 тисяч дітей продовжують проживати на непідконтрольній території Донбасу, анексованого Криму або виїхали до Росії. І це не офіційні дані, вочевидь, таких дітей значно більше. На непідконтрольній Україні території проживає 270 прийомних сімей, у яких виховується 471 дитина. Їхня доля нині невідома. За словами урядовця, на Мінських переговорах була порушена проблема про повернення дітей-сиріт та їх документів, які було вивезено з України до Росії. На сьогодні 25 тисяч дітей проживають на лінії зіткнення.


Ще страшніші наступні дані. За підсумками І півріччя 2016 року в Україні зареєстровано 1798 дітей військовослужбовців, які загинули внаслідок поранень, внаслідок військових дій у зоні АТО загинуло 78 дітей (хоча точна цифра невідома), а 153 дитини отримали поранення.


Серед позитивних зрушень можна відзначити те, що станом на липень 2016 року, більше 90% дітей-сиріт виховуються у прийомних сім’ях опікунів, це понад 65 тисяч дітей. Щороку в державі створюється близько 100 дитбудинків сімейного типу та понад 600 прийомних сімей. Однак далеко не всі законодавчі зміни, які відбулися останнім часом, позитивно сприймаються прийомними батьками чи вихователями, зокрема, щодо унеможливлення оформлення опіки та скорочення державної допомоги на дітей-сиріт. Нині на обліку в службах у справах дітей перебуває майже 18 тисяч дітей-сиріт. Це на дві тисячі менше аніж торік, однак, вочевидь, це також пов’язано із тимчасовою окупацією частини Донбасу та Криму. За минулий рік було усиновлено 919 дітей, із них 731 дитина усиновлена громадянами України, а 188 — іноземцями. Триває створення електронної бази даних дітей-сиріт, Мінсоцполітики нині працює над розробкою відповідного законопроекту.


Гострою залишається проблема забезпечення дітей-сиріт житлом. Станом на липень, на житловому обліку перебуває 25 539 осіб із числа дітей-сиріт, які не мають житла. За 2015 рік лише 441 дитина отримала житло, що становить 1,7% від потреби. Це призводить до того, що 10% осіб, які перебувають у місцях позбавлення волі, — особи з числа дітей-сиріт. У міністерстві покладають сподівання на місцеві територіальні громади, які в процесі децентралізації отримують додаткові кошти. Нині до Верховної Ради урядом подано законопроект про внесення таких дітей на житловий облік, а також проект постанови про затвердження порядку надання статусу дитини, що постраждала внаслідок збройного конфлікту.


Голова Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний відзначив, що проблеми, які здавалися актуальними і серйозними під час попередніх парламентських слухань про права дитини шість років тому, наразі відійшли на задній план. Бо виникли нові проблеми та виклики, породжені військовою агресією та соціально-економічною кризою в країні. «Посилюються негативні тенденції у сфері захисту прав дітей, бо ці питання у діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування відходять на другий план», — зауважив парламентарій. Голова комітету також зауважив, що цьогоріч завершується державна програма щодо захисту прав дітей, а нову програму урядом не розроблено. Серед позитивів парламентарій відзначив надання державної підтримки для дітей із родин загиблих учасників АТО. Хоча реалізація багатьох норм ухвалених парламентом законів щодо соціального захисту родин загиблих учасників АТО гальмується через несхвалення підзаконних актів органами виконавчої влади.

ПРОДОВЖЕННЯ ТЕМИ — У НАСТУПНОМУ НОМЕРІ.

 

Заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний.

 

Під час слухань. 

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.