У парламенті відбувся семінар для помічників народних депутатів та працівників секретаріатів депутатських фракцій і груп. Організатор заходу — Програма USAІD Рада.

 


Директор Програми USAІD Рада Ігор Когут (на знімку) нагадав, що проект підтримується Агентством міжнародного розвитку США. Програму здійснюють з 2013 року виключно українські організації. Наші ключові партнери -Фонд «Східна Європа», Громадянська мережа «ОПОРА», «Інтерньюз-Україна», Лабораторія законодавчих ініціатив, Ліга інтернів України.


«Уряд США вже понад 20 років виділяє кошти на проекти з підтримки розвитку українського парламенту. Наше завдання — насамперед покращити комунікацію народних депутатів із громадянами. Це не тільки традиційний прийом виборців, звітування, але й залучення співвітчизників до вирішення місцевих проблем, дискусії навколо законодавчих ініціатив», — підкреслив Ігор Когут. Також, за його словами, регіональні журналісти мають можливість безпосередньо у Верховній Раді ознайомитися з роботою парламенту, комітетів, народних депутатів.


Другим принциповим завданням, зазначив він, є моніторинг діяльності Верховної Ради, комітетів, парламентаріїв. Хотілося, щоб відповідний контроль стосувався безпосередньо формату комунікацій, а не кількості зареєстрованих законопроектів, оскільки не завжди вони є якісними.


«Третій компонент діяльності Програми — це інституційне посилення Верховної Ради. Тут робимо акцент на контролі парламенту над урядом. Має бути дуже ретельна увага народних депутатів і їх команд до бюджетного процесу», — сказав Ігор Когут.


Крім того, поінформував директор Програми USAІD Рада, налагоджена робота з Комітетом з питань запобігання і протидії корупції щодо напрацювання антикорупційних ініціатив. Тут для нас дуже важливим елементом є парламентська етика і дотримання Регламенту Верховної Ради. У цьому компоненті співпрацюємо з місією Європарламенту стосовно реформи нашого законодавчого органу, де є пункти, пов’язані з діяльністю помічників народних обранців.


Ігор Когут повідомив, що у наступному році планується створити у Верховній Раді тренінговий центр для підвищення кваліфікації працівників секретаріатів комітетів, апарату парламенту, помічників народних депутатів.

 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.