Завдяки реформі децентралізації місцеві бюджети значно зросли, а їх дохідна частина перевищила видатки. Про це під час засідання Ради регіонального розвитку заявив Президент Петро Порошенко.


«Напрям і курс було вибрано правильно. На 1 вересня цього року профіцит місцевих бюджетів становить 32 мільярди гривень. За 9 місяців план надходжень до загального фонду місцевих бюджетів, без врахування трансфертів, виконано майже на 100 відсотків», — підкреслив він та звернув увагу, що порівняно з минулим роком на 50 відсотків перевищено надходження до місцевих бюджетів. А це дає змогу спрямовувати левову частку цих коштів на розбудову інфраструктури, автомобільних доріг, будівництво соціальних об’єктів, до того ж часто вони відкриваються у віддалених селах та районах. «Це те, про що ми мріяли ще два роки тому», — наголосив П. По-рошенко й зазначив, що у 2017 році за місцевими бюджетами буде закріплено податки та збори в такому ж обсязі, що й у 2016-му. Крім того, до Державного фонду регіонального розвитку додатково бу-де спрямовано майже 9 мільярдів гривень (у 2016 році ДФРР становить 3 мільярди гривень). І важливо, щоб ці кошти вкладалися в реальні і потрібні громаді проекти. Бо, як зауважив глава держави, поки що не всі керівники місцевої влади навчилися користуватися плодами децентралізації. Хтось справді вкладається в масштабні регіональні проекти, а дехто зберігає кошти на своїх рахунках, тож станом на 1 вересня залишки коштів місцевих бюджетів становили 10 мільярдів гривень. «Виходить, як у радянському колгоспі: як неврожай — то біда, і як врожай — теж біда, бо не можуть вивезти», — сказав П. Порошенко та наголосив на неприпустимості таких підходів, які частково нівелюють здобутки децентралізації.


На думку Президента, зростання місцевих бюджетів також свідчить про ефективніше адміністрування та виведення податків з тіні. Наприклад, дохід від плати за землю збільшився на 62 відсотки, а від податку на доходи фізичних осіб — на 49 відсотків. Щоправда, Президент вважає, що досі не все зроблено в частині легалізації заробітних плат. «Ми прийняли дуже непросте рішення, коли значним чином скоротили єдиний соціальний внесок, передбачаючи, що ту економію, яку бізнес отримав, недоплачуючи податок державі, в повному обсязі буде виплачено на руки людям. Поки що в більшості випадків підвищення заробітної плати не перевищує тієї економії, яку отримали підприємці через скорочення податкового навантаження на заробітну плату. Але процес уже йде, і я впевнений у тому, що ми цю ситуацію можемо дотягнути», — зазначив він.


Ще одна проблема, на яку звернув увагу глава держави, — це недопущення рейдерства та незаконного заволодіння майном. «Є категорично неприпустимими випадки земельного рейдерства, які ми спостерігали останнім часом. Хотів би запевнити, що і я, як Президент, і уряд на чолі з Прем’єр-міністром, і Верховна Рада, і коаліція швидко відреагували на подібні випадки, прийнявши відповідний закон», — сказав П. Порошенко та запевнив, що негайно підпише ухвалений минулого тижня закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту прав власності».

Підкресливши, що в такий спосіб місцева влада, інвестори та власники підприємств отримають належні важелі для припинення рейдерства, Президент також пообіцяв тримати це питання на особистому контролі.


Коментуючи спроби розхитати ситуацію всередині країни, П. Порошенко висловив думку, що гібридна війна — це не лише війна на фронті і не лише російська пропаганда. «Це й спроба дестабілізації ситуації в суспільстві. І в контексті цього є кардинально неприпустимим, коли для цього використовуються або нібито загрози, пов’язані із запровадженням ринку землі, або земельне рейдерство, або тарифи, до яких причетні всі ті, хто на сьогоднішній день займає популістську позицію, або будь-які інші процеси», — сказав він та наголосив на спільному завданні з руйнації сценаріїв агресора та забезпечення сценарію сталого та ефективного розвитку держави.

 

Президент України Петро Порошенко (праворуч) і Прем’єр-міністр Володимир Гройсман.


Фото Михайла МАРКІВА (прес-служба Президента України).