На Прикарпатті в семи об’єднаних територіальних громадах пройдуть вибори. Як повідомив під час прес-конференції керівник апарату облдержадміністрації Валерій Крецул, цьогоріч перші три об’єднані територіальні громади області продемонстрували, що втілення реформи децентралізації дає можливість створити фінансово спроможні адмінодиниці — з ресурсами для відновлення інфраструктури, забезпечення умов для розвитку і функціонування своїх територій.

 

Завдяки державній підтримці розміром 21,9 мільйона гривень, отриманих громадами цього року, реалізовано майже чотири десятки інфраструктурних проектів. Водночас координатор офісу реформ Руслан Панасюк зазначив: саме завдяки таким позитивним прикладам, а ще злагодженій та конструктивній роботі всіх гілок влади і громад впродовж року вдалося досягти значних поступів у процесі добровільного об’єднання. Люди, які ще недавно виступали категорично проти, нині налаштовані до реформи більш позитивно. Як наслідок — створення нових територіальних громад та виборчий процес.


Нагадаємо, на шлях об’єднання стали Матеївецька, П’ядицька, Нижньовербізька, Більшівцівська, Витвицька, Космацька та Тлумацька громади. Обласна рада затвердила вісім тергромад, проте ЦВК призначила вибори тільки в семи, оскільки в селі Озеряни Олешанської громади Тлумацького району на 4 грудня призначено позачергові вибори сільського голови. Відтак вибори у громаді пройдуть у лютому наступного року. Після об’єднання громади збільшать свої власні фінансові надходження у 2,2 разу, наголошувалося на прес-конференції. Окрім цього, на місця відправлять ще й інфраструктурну субвенцію. Проте в шести районах області ОТГ поки що не утворено.

Івано-Франківська область.

 


На знімку: ініціатор об’єднання Матеївецької ОТГ і нинішній сільський голова Матеївців Коломийського району Роман Шупяк. До очолюваного ним села приєдналось 11 сусідніх. Молодий лідер громади з перспективою дивиться в майбутнє та переконаний в ефективності реформаторських змін.


Фото Миколи МАЦЮКА.