Командир середнього десантного корабля «Кіровоград» Володимир Хродченко вийшов на зв’язок із кіровоградськими журналістами та розповів про обстановку на бойових кораблях і ситуацію, що склалася в смт Новоозерне біля Євпаторії, де базується корабель. А також про настрій українських моряків.

За словами командира, нині ситуація в цілому стабільна, проте вночі з понеділка на вівторок до місця дислокації українських кораблів росіяни підтягнули бронеавтомобіль ГАЗ-2330 «Тигр», на якому встановлено кулемет, та автомобіль зв’язку.

Володимир Хродченко зізнався, що росіяни пропонували командиру бригади здатися, обіцяючи йому та всім морякам, які здадуться разом із ним, зарплати на рівні Чорноморського флоту Росії, квартири тощо.

Також капітан попросив передати подяку людям, які підтримують і допомагають морякам у цій складній ситуації. Насамперед народному депутату Станіславу Березкіну. Йдеться про 12 тонн круп та макаронних виробів, консервів, м’ясних виробів, сала, чаю, кави, олії та питної води на загальну суму близько 200 тисяч гривень, що їх отримав днями екіпаж корабля. У свою чергу кіровоградські підшефні вирішили поділитися припасами зі своїми сусідами — екіпажами морських тральщиків «Чернігів» та «Черкаси» і великого десантного корабля «Костянтин Ольшанський».

Військовослужбовці відзвітували також за кошти, надіслані з Новомиргорода та Кіровограда. На них моряки придбали засоби зв’язку та додаткові засоби пожежогасіння. Наразі екіпаж корабля фактично ізольований від зовнішнього світу: морякам відключили радіозв’язок та телебачення. Усі новини дізнаються, спілкуючись мобільними телефонами.

Наостанок командир СДК «Кіровоград» попросив представників ЗМІ, щоб вони ретельно перевіряли всю інформацію, яку публікують. Адже ці новини з тривогою читають родичі військовослужбовців. Та запевнив: «Мы исполним свой долг до конца...»!

Потім помічник народного депутата Станіслава Березкіна Андрій Малик розповів, що більшу частину грошей на доставку продуктів військовикам у Крим виділила промислова група «Креатив».

Геннадій Солодецький, представник благодійного фонду «Добротвір», який супроводжував гуманітарну допомогу до місця базування моряків, розповів, що на півострів вдалося потрапити лише завдяки місцевим (кіровоградському та кримському) представництвам Товариства Червоного Хреста. Вони надали весь необхідний пакет документів, за допомогою якого вдалося потрапити на окуповану територію. Російські військовики та люди в цивільному зупиняли вантажівку на всіх блокпостах у Криму, абсолютно все обшукували, перевіряли телефони та відеокамери, з яких видаляли все зняте і записане за останні декілька днів, та записні книжки. Коробки з продуктами різали та оглядали спеціальними приладами. На запевнення, що це гуманітарна допомога, що її чекають люди, відказували: «Я поездил по миру и знаю, что такое этот ваш Красный Крест!» та «Главное, чтобы этот обед не достался врагу!».

Попри всі труднощі вантаж дістався українського корабля. Моряки кажуть, що харчів вистачить на півроку.

P. S. Сьогодні Володимир Хродченко відповів на кілька запитань «Голосу України». Зокрема повідомив, що ситуація за останню добу не змінилася. В морі так само чергують російські військові кораблі, зокрема — ракетний крейсер «Москва» та кілька ракетних катерів. Від керівництва країни військові чекають негайного розв’язання інциденту мирним шляхом і переконані, що часу для цього залишилося зовсім мало.

 

Кадри з відео, відзнятого Г. Солодецьким прихованою камерою на території Криму:  вздовж доріг — сотні місцевих жителів із українськими прапорами, жовтими та блакитними кульками і плакатами «Україна і Крим єдині!», «Ні — війні», «Крим український!» тощо.