Новий енергетичний пайок розробили для українських вояків активістки «Кулінарної сотні» Херсона, котрі вже два роки постачають на східний фронт сублімовані страви. Назвали його «Енерджайзер», хоча насправді він не має жодного стосунку до хімічних стимуляторів у баночках зі схожими назвами. Це просто набір із сушених яблук, кураги, фруктової пастили, арахісу та кавового порошку. Всі продукти насичені вітамінами та поживні: скуштував таку смакоту, і ситий півдня. До того ж вони легкі — набір в упаковці з прозорого пластику  важить триста грамів і дуже компактний. Тому його просто «з руками відривають» розвідники та спецпризначенці ЗСУ — їм ходити в далекі рейди, і кожен грам у рюкзаку має значення.
Волонтерки з «Кулінарної сотні» Юлія Худолій та Галина Соколовська кажуть, що їхня організація щомісяця відправляє до військових частин від семисот до тисячі пайків. Це, звичайно, не тільки енергетичні страви, тут і сублімовані борщі, грибний суп, чаї з липи та м’яти, яку активістки сотні збирають самі.
— З відгуків знаємо, що грибний суп нашим захисникам смакує найбільше. Воно й зрозуміло: в бліндажі його не зварити. Адже на приготування йдуть не тільки гриби, які нам безплатно постачає власник плантації (він побажав зберегти анонімність), а й локшина — її виготовляють у домашніх умовах діти й бабусі. Потім підсушують у духовці і передають для комплектування страв. Хтось приносить також овочі, вирощені в полі чи на своєму городі, хтось дає навіть екзотичні фрукти — все йде в діло, — розповідає «Голосу України» Галина Соколовська. — Щоправда, зібрати все потрібне для виготовлення субліматів не завжди вдається: щось доводиться і купувати. Тож збираємо і грошові пожертви. Особливо вдалим був День Незалежності: тоді у скриньку впало аж 7700 гривень. Один щедрий дядько навіть п’ятисотку вкинув. Для «Кулінарної сотні» то неоціненний подарунок: більше грошей — отже, й більше домашніх страв зможемо відправити нашим бійцям на фронт, щоб ті мали багатше меню і не псували шлунки чимось приготовленим нашвидкуруч.
Галина заробляє на життя викладанням математики у школі, її подруга Юлія — філолог. Та в «Кулінарній сотні» чимало представників найрізноманітніших професій — від домогосподарок до бізнес-леді. Хоча скільки саме там волонтерів, Галина та Юля сказати не можуть: хтось із волонтерів попрацює біля кухонного «мартену» лічені дні та йде, а хтось залишається надовго. Та нові люди до «Кулінарної сотні» приходять постійно. Тому й солдати на фронті можуть бути певні: без наваристих борщів, ароматних грибних супів та «Енерджайзерів» з Херсона, «підживлених» теплом жіночих рук та найщирішими побажаннями повернутися з війни живими-здоровим, вони не залишаться.

Херсон.