У Кременчуці завершили випробовування першого вітчизняного автомобіля-безпілотника для військових (на знімку). Днями його презентували у столиці.

 


Поява «розумного» броньовика стала можливою завдяки тісній співпраці фахівців ПАТ «АвтоКрАЗ» і запорізької інжинірингової компанії «Інфоком ЛТД». Ідеться про вже відомий нашим армійцям броньований автомобіль «КрАЗ-Спартан», обладнаний сучасним комп’ютерно-навігаційним комплексом. Останній дає змогу управляти потужною машиною без водія. А отже, позбавляє ризику людських втрат під час виконання найнебезпечніших бойових завдань, пов’язаних із діями під ворожим обстрілом або на територіях, «начинених» вибуховими пристроями.
«Очима і вухами» згаданого автомобіля став вітчизняний автопілот, оснащений спеціальними датчиками і системами, які допомагають досить упевнено орієнтуватися на будь-якій дорозі. Серед них — тепловізор, відеокамера, передній і задній радари для виявлення перешкод, далекомір тощо. Все те дає змогу розпізнати навіть ширину шляху та розміри перешкоди на ньому, а також обирати оптимальний маршрут руху. Водночас управляють автомобілем-безпілотником за допомогою планшета, «розумної рукавички» або з операторської станції. Зв’язок із ним можна підтримувати на відстані п’ятдесяти кілометрів.

Полтавська область.


Фото з сайту ПАТ «АвтоКрАЗ».