Оголошено конкурсну програму Міжнародного кінофестивалю DOK Leіpzіg у Німеччині. В ній — 12 фільмів, серед яких стрічка українського режисера Сергія Буковського — «Головна роль». Cвітова прем’єра «Головної ролі» відбудеться 1 листопада на відкритті конкурсної програми фестивалю. Картину також номіновано на MDR Fіlm Prіze «За видатний фільм Східної Європи».

 

 

 

Режисер почав зйомки картини у 2013 році. «Документальне кіно, вибачте за категоричність, — каже Сергій Буковський, — для мене перетворилось у занадто дороге хобі. На щастя, я не один. Я вдячний своїм друзям: оператору Толі Химичу і звукорежисеру Ігорю Барбі, які пустилися зі мною у цю авантюру, й ми почали знімати кіно. У січні 2016 ми отримали грант Державного агентства кіно України і продовжили роботу на студії Пронто Фільм.
Фільм розповідає про мою маму, кіноактрису Ніну Антонову. Їй зараз 80! Сотні ролей у кіно — великих і маленьких. Це — особиста історія. Про чесне й печальне життя. Про жертовність і свободу. Справжня акторська слава прийшла до мами лише раз у житті. Це була головна роль у першому радянському кольоровому багатосерійному телефільмі «Варчина земля». З того часу минуло 45 років...»
Сергій Буковський — відомий український режисер, у його творчому доробку понад 40 кіно і телефільмів. Серед них: «Завтра свято» (1987), «Сон» (1989), «Дах» (1990), «Знак тире» (1992), «На Берлін!» (1995), «Червона земля» (2000), «Вілен Калюта. Реальне світло» (2001), «Війна. Український рахунок» (2003), «Назви своє ім’я» (2006), «Живі» (2008), «Україна. Точка відліку» (2011).
Сергій Буковський не вперше презентує Україну на Міжнародному кінофестивалі у Лейпцигу. 1990 року його фільм «Дах» отримав головний приз «Золотий голуб», а п’ять років потому картина «На Берлін!» була відзначена спеціальним дипломом журі.
Міжнародний кінофорум DOK Leіpzіg — найстарший у світі фестиваль документального кіно відзначив минулого року своє 60-річчя.


Вл. інф.