Наприкінці вересня Івано-Франківська обласна рада приєдналася до числа тих рад, які встановили систему «Віче» (на знімку). На території України таку систему використовують уже 40 рад різних рівнів, вона є позитивним наслідком законотворчої діяльності авторів законопроекту №2016а

 


 За результатами голосування в листопаді 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення зміни до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (щодо поіменних голосувань), який набрав чинності 23 лютого 2016 року. Цей закон поклав обов’язок на місцеві ради перейти на прогресивний, цивілізований шлях у своїй діяльності, який давно використовується у стінах Верховної Ради України та всіма демократичними державами світу. 


Децентралізація повноважень на місцях, яка нині відбувається, є доказом того, що місцеве самоврядування вже не є декларативним, а реально здійснюється територіальними громадами як безпосередньо, так і через обраних повноважних представників. Ідеться про наділення територіальних громад більшими ресурсами та про мобілізацію їхніх внутрішніх резервів. Це означає, що вони можуть розвиватися тим шляхом який самі обирають тобто спроможні самостійно, за рахунок власних ресурсів, вирішувати питання місцевого значення, а їх представники можуть і повинні гідно виконувати надані їм повноваження. Тому на місцевих обранців нині покладається обов’язок прозорої, відповідальної діяльності на користь законних інтересів мешканців територіальних громад. 


Голосування місцевих депутатів за допомогою піднятої руки, а не персонально, суперечить чинному законодавству і в час високих технологій є неприпустимим, з огляду на ті реформи, що проводяться у всіх сферах життєдіяльності суспільства, в тому числі у сфері місцевого самоврядування. Були сумніви щодо підрахунку голосів та іншого. 


 Як зазначає співавтор законопроекту Юрій Бабій (на знімку), народний депутат України від Івано-Франківщини, член Комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики: «Розробка та прийняття згаданого закону були на часі, адже відповідальність перед виборцями — це основа діяльності депутата будь-якого рівня. Цей закон зближує депутатів місцевих рад із громадою, покликаний знівелювати наявну в суспільстві кризу довіри до діяльності органів публічної влади шляхом гарантування доступу до інформації про результати їх рішень та забезпечення повної публічної прозорості управління місцевими ресурсами. Таких кроків вимагає й активний поступ України на шляху до європейської інтеграції, тим самим покладає на неї обов’язок привести у відповідність до європейських стандартів функціонування місцевого самоврядування з чіткими соціальними орієнтирами».

 


Незважаючи на всі позитивні аспекти згаданого закону, свого часу його прийняття викликало серед місцевих депутатів шквал негативних емоцій та звинувачень у популізмі й навіть можливості прихованої корупції на адресу його авторів. Однак така реакція до певної міри була прогнозована, адже закон зобов’язує місцеві ради приймати рішення поіменним голосуванням, що дає можливість виборцям відстежувати в часі діяльність кожного депутата, місцевої ради зокрема, порівняти його передвиборні обіцянки з реаліями буття. 


Впровадження в діяльність Івано-Франківської обласної ради системи «Віче» є однозначно позитивним. Таке нововведення сприяло проведенню реконструкції залу засідань, зокрема облаштовано робочі місця для депутатів обласної ради та представників ЗМІ. Встановлено два монітори, які відображають інформацію про розгляд проектів рішень, промовців та результати голосування. Це дає змогу відстежити перебіг сесії, обговорення й голосування за рішення з питань, що мають суспільний резонанс, те, як проголосували фракції чи окремі депутати. Також відчутною є економія часу. Фахівці називають низку й інших переваг «Віче», серед яких — відсутність щорічних витрат на системне обслуговування; картки депутатів для голосування є цифровими, що не потребує взяття відбитків пальців у користувачів, крім того, вони можуть перезавантажуватися в разі переобрання депутатського корпусу. 


Незважаючи на позитивні наслідки виконання закону, є ризик «кнопкодавства» під час голосувань, яке було зафіксовано вже в перший день роботи електронної системи. Утім, це ганебне явище за бажання можна відстежити на моніторі, де буде висвічуватися таблиця голосування. Зіставлення фактів дасть можливість виявляти порушення вимоги особистого голосування. Такі факти повинні мати резонанс у суспільстві. Не слід покладатися на сумлінність депутатів стосовно виконання своїх обов’язків, в основі яких має бути тверда громадянська позиція. Нині прикро визнавати низьку самосвідомість окремих обранців, які забувають про передвиборні обіцянки та працюють на користь власних інтересів чи лобіюють чиїсь. 


Тож цей закон слугуватиме ефективним підґрунтям у проведенні реформ у сфері місцевого самоврядування, сприятиме належній реалізації прав та законних інтересів громади загалом. Адже успіх проведення реформи значною мірою визначатиметься діяльнісною злагодженістю застосування законів з метою розв’язання нагальних потреб у різноманітних сферах суспільного буття.


Прес-служба народного депутата України Юрія Бабія.