Футбол. Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 11-й тур.


15 жовтня. «Зоря» (Луганськ) — «Волинь» (Луцьк). 2:0. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 950 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів). Голи: Кулач, 39, Рафаель, 42 (п).
«Олімпік» (Донецьк) — «Шахтар» (Донецьк). 1:1. Суми. «Ювілейний». 9 230 глядачів. Рефері — Вакс (Хмельницький). Голи: Матяж, 80 — Ордець, 73.
«Чорноморець» (Одеса) — «Динамо» (Київ). 1:1. Одеса «Чорноморець». 9 102 глядачі. Рефері — Пасхал (Херсон). Голи: Хачеріді, 90+4 (у власні ворота) — Мораес, 30.
16 жовтня. «Олександрія» — «Сталь». 2:0. Олександрія. КСК «Ніка». 1 267 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Старенький, 55, Куліш, 85.
«Зірка» — «Ворскла». 2:0. Кропивницький. «Зірка». 2 775 глядачів. Рефері — Березка (Київська область). Голи: Мойя, 51, Попов, 79.
«Карпати» — «Дніпро». 1:1. Львів. «Арена Львів». Рефері — Монзуль (Харків). Голи: Бланко Лещук, 29 — Когут, 39.
Бомбардири: Мораес («Динамо») — 6 м’ячів, Богданов («Олімпік»), Хльобас, Коломоєць (обидва — «Ворскла»), Караваєв («Зоря») — по 4.


***


Почнемо з привітання «Зірки» не тільки з перемогою, а з й днем народження клубу, котрому виповнилося... 105(!) років.
Саме 16 жовтня 1911 року футбольний гурток заводу «Ельворті» переграв команду першої місцевої чоловічої гімназії з рахунком 4:1. Ця дата і вважається днем заснування ФК «Зірка». Зрозуміло, що в таке свято всі вболівальники очікували лише перемоги від улюбленої команди. Але, мабуть, тільки ті, хто прийшов на стадіон. Адже на трибунах, на жаль, можна було розкидати багато яблук.


***


У поєдинках, у котрих змагалися лідери, лише «Зоря» зробила все спокійно і впевнено. А от «Шахтар» і «Динамо» суперників не здолали, бо ті просто не скорилися фаворитам.
Донецьке дербі вийшло гострим і безкомпромісним. «Гірники» ніяк не могли підібрати ключі до складного оборонного «замка» земляків. Лише в середині другого тайму лідери забили, але супротив суперника не зламали.
А потім сталося те, чого футболісти «Шахтаря» не чекали. Тренер «Олімпіка» Роман Санжар зробив, як з’ясувалося, визначальну заміну. Свіжий Іван Матяж замкнув гостру передачу, вколотивши м’яч у порожній кут воріт Андрія П’ятова.
Протягом часу, що залишився, підопічні Паулу Фонсеки намагалися вирвати перемогу. Але це їм виявилося не по зубах. Опоненти грамотно оборонялися, та ще й контратакувати не забували.


***


Паулу Фонсека похвалив суперника, своїх футболістів не критикував, а от претензії до якості газону на «Ювілейному» висловив.
Роман Санжар розповів, що президент клубу Владислав Гельзін пообіцяв команді підвищені преміальні.


***


«Чорноморець» вдома намагався не давати киянам спокою (особливо в першому таймі). Господарі старалися діяти чіпко. А от динамівці, либонь, збиралися перемогти винятково на класі. Але не вийшло, бо вони часто припускалися технічних похибок, постійно грішили неточними передачами.
Та, попри все сказане, їм таки вдалося ще до перерви відкрити рахунок. Спершу Сергій Сидорчук влучив у поперечину, але найкращий бомбардир чемпіонату Жуніор Мораес ударом головою вразив ціль. Були у київського клубу ще моменти відзначитися, але і «моряки» не стояли склавши руки. І вони могли забити. Хоча в другому таймі перевагу «Динамо» було видно неозброєним оком. Але гості з цього не мали жодного зиску.
Поєдинок добігав кінця. Здавалося, що все так і завершиться мінімальною перемогою фаворита. Аж раптом одеситам несподівано допоміг центральний оборонець динамівців Євген Хачеріді — великий оригінал, котрий, намагаючись вибити м’яч від воріт головою, навпаки поцілив у них.
Заради справедливості слід сказати, що такий підсумок швидше справедливий, враховуючи колосальну налаштованість і величезну самовіддачу «моряків».


***


Сергій Ребров:
— Так потворно грати в першому таймі і давати «Чорноморцю» створити стільки моментів — ненормально і неприйнятно. Так, у другому таймі одесити реалізували один свій момент, але скільки ми не реалізували? Ми гуртом повинні задуматися над цим. Попереду в нас домашня зустріч із «Бенфікою». Отже, потрібно пережити цю невдачу і готуватися далі.

 

Донецьке протистояння. Володимир Лисенко («Олімпік», ліворуч) — Віктор Коваленко («Шахтар»).

 

Отакою непоступливою була зустріч в Одесі. Жуніор Мораес («Динамо», ліворуч) — капітан «моряків» Артем Філімонов.


Фото ФК «Олімпік»  і ФК «Динамо».