Шістдесят наукових проектів представили у Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» на п’ятому фестивалі інноваційних проектів «Sіkorsky Challenge 2016». Участь у ньому взяли і визнані в професії фахівці, і студенти та школярі, які тільки обирають свій шлях у житті.

 

У ХХІ столітті найбільшою цінністю є вже не ресурси і навіть не технології, а нові ідеї. І тут Україні є що показати світові. Навіть у нинішніх непростих умовах наша країна лідирує за кількістю запропонованих інноваційних технологій серед країн Центральної і Східної Європи. Цей фестиваль ще більше сприяє цьому, об’єднуючи українські стартапи і допомагаючи винахідникам комерціалізувати свої напрацювання та вивести їх на ринок.
— «Sіkorsky Challenge» — це поштовх, щоб створити нові економічні інновації, робочі місця, бо без цього країна йтиме в минуле, а треба просуватися в майбутнє, — зазначив голова міжнародного журі конкурсу стартапів Вік Корсун.


Він також наголосив: те, що створюється, не повинно залишатися в лабораторіях, а має перетворюватися на товар, і що найголовніше — цей товар повинні виробляти в Україні. Тоді буде створено робочі місця і запрацює інноваційна економічна система країни.


— У 2012 році, коли відбувся перший фестиваль, було лише два інвестори, які профінансували проекти на 22 тисячі доларів, — заявив ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський (на знімку в центрі). — Торік, коли відбувся четвертий фестиваль, у 23 стартапи було вкладено вже 23 мільйони доларів так званого венчурного капіталу, а 2016-го очікується ще більше.

 


Венчурний капітал призначений для фінансування стартапів і тому пов’язаний з високим або відносно високим ступенем ризику. Але на це готові йти інвестори, тому що вірять у потенціал молодих і енергійних українських винахідників.


Насправді нині світ надто інтерактивний, зазначали інші промовці, тож головними ознаками новітніх розробок наших учених мають бути їхня глобальність та мультинаціональність. Найцікавішими виявилися панелі, де розглядалися проекти з ІТ-технологій, аграрного сектору тощо. Зокрема, йшлося про двоканальний біполярний нейростимулятор. Якщо коротко, то цей пристрій має допомогти у відновленні центральної регуляції різних функцій організму у широкому спектрі неврологічних захворювань, при лікуванні хворих з патологією опорно-рухового апарату, затримкою психічного розвитку, порушеннями мови тощо. Є й дещо простіші винаходи.


До слова, щороку наші птахофабрики виробляють 4,7—5,2 млн. тонн відходів. Та лише 50—60 відсотків із них переробляють, решта — накопичується і негативно впливає на нашу екологічну ситуацію. При цьому маємо інноваційну технологію з виготовлення біопрепарату «Вермистим-Д», який дає змогу ефективно перетворювати такі відходи птахофабрик на добриво.


Є у напрацюваннях і так звана розумна теплиця — система управління зрошенням і клімат-контролем. Вона дає змогу програмувати полив за часом чи залежно від датчиків вологості ґрунту. А загалом, як уже зазначалося, на фестивалі представлено шістдесят проектів, і за результатами авторські колективи переможців конкурсу стартапів отримають можливість реалізувати свої напрацювання у середовищі Наукового парку «Київська політехніка» за підтримки грантових та венчурних фондів.


Не менш цікавою виявилася й виставка проектів школярів-фіналістів регіонального етапу конкурсу «Іntel-Техно Україна 2016—2017».


Учень 11 класу Данило Семерак представив платформу для роботів із використанням розподільної коробки передач. Цю машину, за словами її розробника, можна використовувати в різних сферах життя людини — від промисловості і до виконання робіт у побуті. Данило не приховує, що схожі роботизовані комплекси вже були зареєстровані в Європейському патентному бюро. Але унікальність розробки юного українця полягає в тому, що у нього замість десяти двигунів — чотири, які завдяки розподільній коробці передач виконують ті самі функції. А це набагато здешевлює механізм і робить його економічно вигідним.


Представлена іншим членом Малої академії наук України 11-класиком Анатолієм Санжаровським «Розумна система «Безпечний дім» на перший погляд теж не нова. Уже давно є техніка, яка захищає житло від незаконного проникнення чи пожежі. Анатолій пропонує максимально спрощений прилад, заснований на досить простих елементах, який робить таку систему захисту приміщень економічно доступною для багатьох людей.


— Сьогодні НТУУ «КПІ» не просто найбільший виш України, він є освітнім інноваційним центром нашої держави, — зазначив народний депутат Дмитро Андрієвський. — Сьогоднішні політехніки гідно продовжують традиції Ігоря Сікорського, Сергія Корольова та багатьох інших великих вчених, які тут навчалися, працювали і своїми винаходами змінювали світ. Не залишається осторонь і Верховна Рада України. Тільки за два останні тижні ми ухвалили кілька законів, які однозначно сприятимуть інноваційному розвитку та залученню інвестицій.


До речі, суперфіналісти конкурсу «Іntel-Техно Україна 2016—2017» зможуть удосконалити свої розробки з науковцями в лабораторіях НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» та інститутів НАН України, а найкращі з них у травні 2017 року представлятимуть Україну на Всесвітньому фіналі конкурсу «Іntel ІSEF» у Лос-Анджелесі (штат Каліфорнія, США).

 

Дискусія між учасником виставки Володимиром Трофимчуком та заступником проректора з наукової роботи НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» Валерієм Барбашем.


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.