«ПАРЄ вперше визнала Росію країною-агресором, закликала її вивести свої війська і припинити військову підтримку бойовиків та чітко підтвердила беззаперечну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, включаючи Крим. Це є спільна перемога української дипломатії, депутатів Верховної Ради України та проукраїнської міжнародної коаліції», — так відгукнувся на своїй сторінці у Фейсбуці Президент України Петро Порошенко на ухвалені ПАРЄ резолюції щодо України. На його думку, ці документи є перемогою дипломатії на шляху боротьби проти агресії Кремля щодо нашої держави. Якщо до початку дебатів з українського питання упевненості, що ці документи, підготовлені доповідачками Крістіною Зеленковою та Марілуїзою Бек, буде ухвалено у запропонованому варіанті не було, то обговорення, а також останній варіант резолюції став справжнім подарунком країні до Дня захисника України.

 

Наприклад, один із документів у першому варіанті називався «Політичні наслідки конфлікту в Україні», проте після дебатів назва була змінена на «Політичні наслідки російської агресії в Україні». Абстрактний конфлікт чи саме російська агресія — важлива й принципова різниця. Також з ініціативи української делегації у тексті з’явився абзац про засудження виборів до Держдуми РФ в окупованому Криму. ПАРЄ висловила стурбованість з приводу порушень режиму припинення вогню на Донбасі, забороною Меджлісу в Криму, перешкодами для роботи правозахисників і преси. Окрім того, було ухвалено рішення продовжити покарання для делегації РФ. Таким чином, росіяни, попри бажання президента ПАРЄ Педро Аграмунта, не з’являться в січні на черговій сесії Асамблеї.


Зауважимо, що у документі вітається діяльність спільної слідчої групи і попередній звіт у процесі кримінального розслідування збиття авіалайнера малайзійських авіаліній МН17. ПАРЄ бере до уваги інформацію про те, що літак був збитий з ракетного комплексу «Бук», який завезли в Україну з території Росії і потім повернули назад.


Підсумовуючи «український день» в Асамблеї Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко у Фейсбук написала: «Сьогодні в ПАРЄ було представлено дві історичні доповіді і прийнято дві історичні резолюції (так їх назвали більшість виступаючих)... ключові позиції: це російська війна проти України; російські війська мають бути виведені з України; вибори на Донбасі в нинішніх умовах неможливі! Бо там небезпечно! Вибори не є можливими згідно з протоколом до Європейської Конвенції про захист прав людини ЕTS 9. Що Росія несе повну відповідальність за окуповані території, бо вона повністю контролює ситуацію там! Що на Донбасі і в Криму відбулося військове вторгнення! А так звані «ЛНР» і «ДНР» створені і підтримуються РФ і не є легітимними». За її словами, все обговорення було «холодним душем для любителів Путіна і тих, хто бажає повернення російської делегації без передумов і виконання Мінських угод».


До речі. За першу резолюцію під назвою «Політичні наслідки російської агресії в Україні» проголосували 73 парламентарія ПАРЄ. За другу резолюцію під назвою «Засоби правового захисту у випадках порушень прав людини на окупованих українських територіях, не підконтрольних українській владі» проголосували 87 членів ПАРЄ. Президент ПАРЄ, який напередодні виступив за повернення російської делегації, розпочав слухання, а на самому голосуванні був відсутній.

 


Також в рамках сесії ПАРЄ виступили колишні політв’язні Геннадій Афанасьєв (на фото) і Володимир Жемчугов (на знімку вгорі в центрі). «Вони говорили про необхідність звільнення всіх інших заручників, і що ПАРЄ і РЄ не має права стояти в цих процесах осторонь», — написала Геращенко, назвавши їх виступи «найголовнішими і найемоційнішими».

 


Звичайно, уже минулу сесію Асамблеї активно обговорюють в Україні і дають певні оцінки. Зокрема, директор департаменту політики та комунікації МЗС України Олексій Макеєв в ефірі «5 каналу» заявив, що визнання Парламентською асамблеєю Ради Європи факту агресії Росії щодо України посилить тиск на Москву у питанні виконання Мінських домовленостей. «Практично в усіх виступах сьогодні депутати з усіх країн Ради Європи назвали Росію агресором. Назвали саме дії російської сторони причиною того, що відбувається в Україні. І ще декілька місяців тому таких настроїв не було... Це буде сигналом і іншим міжнародним структурам схвалювати відповідні рішення», — заявив Макеєв.

 

Зліва направо: М. Бек, І. Геращенко, К. Зеленкова, М. Іонова на сесії ПАРЄ. 
 


Фото зі сторінки у Фейсбук І. Геращенко.