Погоджувальна рада


Нинішнього пленарного тижня парламент продовжить практику «тематичних днів», яка себе виправдала, — розгляне питання національної безпеки та оборони, будівництва та житлово-комунального господарства, сім’ї, молоді та спорту, соціальної та економічної політики. І вже цього тижня стартує бюджетний процес. На цьому наголосив на погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і груп, голів парламентських комітетів Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.


У четвер, 20 жовтня, Верховна Рада розпочне розгляд проекту закону про Державний бюджет України на 2017 рік у першому читанні. А. Парубій нагадав, що парламент не пізніше 20 жовтня має розглянути у першому читанні проект бюджету. Глава парламенту поінформував, що мав розмову з Прем’єр-міністром щодо бюджетного процесу, і тому четвер заплановано як «бюджетний день».

 

Глава парламенту також звернувся до лідерів фракцій із проханням визначитися із питанням про запровадження посади бізнес-омбудсмена, а також ще раз розглянути законопроект про зміни до Регламенту Верховної Ради щодо реформування парламенту (№ 4696). «Маємо не ховати цей законопроект до шухляди, а вийти на його обговорення та погодження», — підкреслив Андрій Парубій.

ВР може зорганізуватися

У фракції Блоку Петра Порошенка наполягають на здешевленні продукції оборонного значення, заявив заступник голови депутатської фракції «Блок Петра Порошенка», голова Комітету Верховної Ради з питань ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції і людей з інвалідністю Олександр Третьяков. Фракція звернулася з проханням розглянути на цьому тижні законопроект № 5127 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо поставок на митну територію України матеріалів для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту. А також законопроект № 5128 про внесення змін до Митного кодексу України щодо поставок на митну територію України матеріалів для виготовлення спеціальних засобів індивідуального захисту. «Ухвалення цих законопроектів допоможе здешевити продукцію оборонного значення», — зауважив О. Третьяков, при цьому підкресливши, що Верховна Рада, незважаючи на критику про її недієздатність, може організуватися і приймати необхідні для країни рішення. 

Чи буде візовий режим із РФ?

Депутатська фракція «Народний фронт» і надалі наполягає на запровадженні візового режиму з Російською Федерацією і вимагає повернутися до розгляду цього питання парламентом, заявив лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак. «Візовий режим може стати додатковим і важливим бар’єром для переміщення зброї і бойовиків з території Росії в Україну», — сказав парламентарій.

Максим Бурбак також висловив думку, що вбивство в окупованому Донецьку російського бойовика «Мотороли» може бути використано антиукраїнськими силами як привід для організації і проведення терористичних актів у Києві чи інших містах України. Тож звернувся до СБУ з проханням посилити заходи безпеки.

Фракція «Народного фронту», за словами її лідера, також продовжує наполягати на ухваленні закону про спецконфіскацію, який дасть змогу повернути до держбюджету мільярди коштів, вкрадених Януковичем. Однак глава парламенту Андрій Парубій зауважив, що ще немає висновку щодо цього законопроекту профільного комітету та згоди інших лідерів депутатських фракцій.

Найбільша проблема — бідність

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко висловив думку, що парламент продовжує погану тенденцію — розгляд законопроектів, які не турбують людей. «Головне питання, яке зараз турбує людей — це бідність населення, підтримка реального сектору економіки, зменшення тарифів, справедлива індексація зарплат і пенсій — це те, що може подолати бідність», -сказав Ю. Бойко, закликавши лідерів фракцій об’єднатися довкола цього питання. Фракція Опоблоку ініціювала проведення парламентських слухань про подолання бідності в країні. Ю. Бойко також порушив питання заборгованості із зарплати шахтарям, старту опалювального сезону та звернувся до уряду з вимогою надати роз’яснення щодо дії наступного року єдиного податку, за яким працює півтора мільйона дрібних підприємців.

Для багатьох українців початок опалювального сезону перетворився на катастрофу — заявив на погоджувальній раді лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко. Політик закликав владу та уряд вжити заходів, щоб люди не жебракували і не мерзли у холодних квартирах. Фракція Радикальної партії вимагає від уряду скасування постанови про підвищення ціни на газ для населення та постанови уряду про скасування соціальної норми споживання газу. «Більшість людей не зможе оплатити по сім тисяч гривень за тисячу кубів, соціальна норма має становити мінімум 2400 кубометрів газу на опалювальний сезон», — сказав Олег Ляшко. 

Представник депутатської групи «Відродження» Олександр Біловол також наголосив на потребі підвищення соціальних стандартів, повноцінного забезпечення функціонування місцевих бюджетів, виконання регіональних програм. Депутатська група запропонувала встановити мінімальну зарплату з 1 січня 2017 року — 2700 гривень, з 1 травня — 2848 гривень, з 1 грудня і до кінця 2017 року збільшити мінімальну зарплату до 3080. «Відродження» також наполягає відхилити урядовий законопроект № 5131, яким на місцеві бюджети перекладаються видатки на утримання соціальних закладів системи охорони здоров’я, медицини, освіти, фінансування пільг. «Прийняття цього законопроекту зупинить процес децентралізації в країні, — стверджував О. Біловол. — Майже 17 мільярдів гривень — такого навантаження місцеві бюджети не витримають».

Член депутатської групи «Воля народу» Олесь Довгий навів дані соцопитування, які свідчать, що люди не довіряють жодному політику та владі загалом. Він закликав заслухати в парламенті різні напрацьовані концепції економічного розвитку держави і затвердити на законодавчому рівні загальні вектори розвитку економіки, «щоб зі зміною міністрів країна не розверталася на 180 градусів». Депутатська група також запропонувала провести у парламенті «Тиждень економіки», можливо, у закритому режимі.

У риториці влади починає лунати здоровий глузд — спочатку безпека, а потім прогнозувати розвиток держави, відзначив лідер депутатської фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Фракція вимагає прийняття закону про окуповані території. «Самопоміч» проголосує за бюджет тільки тоді, заявив О. Березюк, коли Міноборони проаналізує виконання цьогорічного бюджету, адже і досі багато потреб армії та солдатів забезпечують волонтери. 

За банкрутство банків доведеться відповідати

Фракція «Батьківщина» ініціює розгляд питання про відставку голови НБУ Валерії Гонтаревої, заявила лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко. «Нема жодного сумніву в тому, що відбувається свідома політика з метою знищення економіки країни, соціальної, фінансової сфери, тобто відбувається примусове скорочення населення України», — наголосила Тимошенко.

Фракція запропонувала провести парламентські слухання щодо вирішення проблем ошуканих вкладників і погашення валютних кредитів.

Голова Комітету Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка повідомив, що голова НБУ Валерія Гонтарева проігнорувала засідання парламентського комітету, на якому розглядалося питання про діяльність регулятора — ані вона, ані заступники голови НБУ не прийшли.

Позафракційний народний депутат України Сергій Тарута на погоджувальній раді виступив із заявою: майже трильйон гривень вимито з вітчизняної економіки — це кошти, які втратили у збанкрутілих банках вкладники — фізичні особи та юридичні особи-підприємці. С. Тарута запропонував парламентові ухвалити постанови про клопотання до Президента України щодо звільнення голови НБУ Валерії Гонтаревої та про створення у парламенті Тимчасової слідчої комісії щодо діяльності Нацбанку.

Депутати мають показувати приклад 

Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд повідомила, що у вівторок, 18 жовтня, перед початком «оборонного дня» у парламенті буде представлено звіт за результатами парламентського моніторингу сектору безпеки.

Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко наголосив, що найважливішим питанням співпраці уряду та парламенту є початок розгляду закону про держбюджет. Сьогодні має відбутися засідання бюджетного комітету Верховної Ради за участю народних депутатів та урядовців. В. Кириленко запевнив, що в четвер у парламенті під час розгляду бюджету буде присутній весь склад Кабміну.

Під час виступів голів парламентських комітетів голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв закликав депутатів показувати приклад людям, заповнюючи електронні декларації. За його словами, сайт, на якому високопосадовці та інші державні чиновники заповнюють е-декларації, уже працює нормально і жодних технічних проблем із його роботою немає. 

 

Олександр Данченко, Віктор Галасюк, Олександр Співаковський.

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.